Verdubbel je kans op beter golf in 2021

Mitchel
Mitchel

BLOG     ]

Hoe dan?

Met goede voornemens!

Maar goede voornemens werken toch niet?

Ok. Je hebt gelijk. Goede voornemens werken lang niet altijd. Wat cijfers op een rij:

 • 60% van de volwassenen heeft begin december een goed voornemen voor in het nieuwe jaar.
 • 1/3 van hen ziet er toch vanaf, 2/3 besluit op 1 januari om te beginnen.
 • Van de groep die begint valt de eerste week 25% af.
 • Na een half jaar houdt van de mensen die begonnen zijn nog 40% zich aan zijn voornemen.

De meeste onderzoeken stoppen na een half jaar met meten, maar als je zover komt dan is de kans groot dat je je gedrag structureel hebt veranderd. Het duurt gemiddeld zo’n drie maanden om een gewoonte in je dagelijkse gedrag te starten en eigen te maken. Daarna haken nauwelijks nog mensen af.

Elk jaar op 1 januari begint 40% met een goed voornemen en van hen weet 40% de gewenste verandering te maken. Dat is 16% van alle mensen! Wat we van hen leren is dat je met de simpele techniek van implementatie-intenties je je kansen op succes verdubbelt.

Inhoud:
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
  Hoe maak je je kans op succes zo groot mogelijk?

  Wat wil je veranderen? De meeste goede voornemens gaan over gezondheid, werk of relaties. Afvallen, promotie of meer tijd met famillie en vrienden doorbrengen. Neem afvallen als voorbeeld. Het getal op de weegschaal is de uitkomst van gedrag. Minder eten en meer bewegen. Om het resultaatdoel van een lager gewicht te halen, zijn procesdoelen nodig met betrekking tot gedrag. Bijvoorbeeld, minder snoepen.

  Laten we een goed voornemen opstellen voor je golfspel. Misschien ben jij dan wel één van die golfers die niet weer een jaar lang rond dezelfde handicap aan het rommelen is, maar die een volgende stap maakt in zijn niveau. Dit gaat je daarbij helpen:

  Werk aan één doel tegelijk

  De start van een nieuw jaar is een mooi moment om te starten. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Je bent geïnspireerd en wil alles tegelijk. Een handicapverlaging, wat kilo’s eraf, een nieuwe baan, je familie vaker bezoeken. Het is allemaal goed om te doen, maar pak deze doelen één voor één aan. Onze energie en discipline zijn beperkt. Elke verandering die je maakt, spreekt dezelfde voorraad aan. Maak een keuze voor één of maximaal twee doelen. En als je er twee kiest, dan moeten die elkaar aanvullen. Als je bijvoorbeeld fitter wil worden en aan je spel wil werken dan helpt vaker de baan in gaan voor allebei. 1 januari is een mooi symbolisch moment dat een klein extra zetje kan geven, maar meer ook niet. Pak je volgende doel op als de vorige is behaald.

  Kies een doel dat je heel graag wil bereiken

  “Als je iets echt graag wil, dan zul je het bereiken.”

  Iets heel graag willen is niet genoeg. Hier geen “Secret” of “Wet van aantrekkingskracht”.  Het helpt wel als je iets heel graag wil. De kans dat je bereid bent om te doen wat nodig is en door te zetten is groter. Zorg dat jouw voornemen iets is dat je graag wil veranderen en dat je nú wil veranderen. De bal verder slaan, je korte werk verbeteren, je niveau halen in wedstrijden of je snel herpakken na een verprutste hole. Wat is belangrijk voor jou? Wees specifiek.

  Golfer is telerugesteld na gemiste putt
  Maak je voornemen uitdagend en haalbaar

  Daag jezelf uit, maar maak het jezelf niet te moeilijk. Veel mensen die hun voornemen niet volhouden hebben de lat te hoog gelegd. Van handicap 18 naar single handicap zal voor de meeste spelers een te ambitieus doel zijn. Van één keer in de twee weken oefenen naar drie keer per week is vaak ook teveel gevraagd. Als dit jouw einddoel is, kijk of je het voor nu dan kan opdelen in meerdere tussendoelen. Stap 1 is handicap 15 met één à twee keer oefenen per week.

  Zet je doel om in een plan!

  Je hebt nu opgesteld wat je wil bereiken, maar de sleutel is om dit om te zetten naar acties. Waar, wanneer en hoe ga je dit voor elkaar krijgen. Eén à twee keer per week oefenen:

  • Ik ga op woensdag na het eten en op zondagochtend om 09:00 uur naar mijn thuisbaan
  • Dan ga ik aan in ieder geval twee spelonderdelen werken op de range, de chipping green en/of de putting green
  • Ik zorg dat minimaal 50% van de tijd gericht is op performance. Naarmate het wedstrijdseizoen dichterbij komt voer ik dit percentage op naar 80% en maak ik de consequenties groter
  Wees voorbereid op obstakels

  Een plan is mooi, maar de werkelijkheid houdt zich er niet altijd aan.

  • Je zit na het eten al op de bank en hebt geen zin meer om te gaan
  • Een familielid viert zijn verjaardag met een brunch op zondag
  • Je wil graag naar die Champions League wedstrijd van je favoriete club kijken
  • Je gaat richting de range, maar een golfmaatje vraagt of je mee de baan in gaat

  Ook als je een uitdagend, maar haalbaar doel hebt gekozen dat je echt graag wil bereiken én daarvoor een plan hebt gemaakt, kan het zomaar gebeuren dat je niet in actie komt, afgeleid raakt of er de puf niet voor hebt. Met de volgende techniek verdubbel je je kansen op succes.

  De verdubbelaar: formuleer implementatie-intenties

  Als/wanneer….., dan…….

  In tegenstelling tot de naam is deze techniek simpel en doeltreffend. Door de obstakel scenario’s vooraf op een rij te zetten en te bedenken hoe je wil reageren, verdubbel je je kans om je voornemen uit te voeren. Het principe zit al verwerkt in het voorbeeld van het plan.

  Wanneer ik op woensdag klaar ben met eten, dan ga ik naar de golfbaan.

  Wannneer ik ga trainen, dan werk ik minimaal aan twee spelonderdelen en is minimaal 50% van de tijd gericht op performance training.

  De eerder genoemde obstakels maken duidelijk dat je ook een plan moet hebben voor uitzonderingssituaties.

  Als ik op woensdagavond op de bank ga zitten, dan pak ik mijn notitieboek, kijk ik naar mijn doelstelling en als ik bewust besluit om niet te gaan, dan maak ik daar een aantekening van in mijn trainingsoverzicht.

  Als er iets anders tussenkomt dat belangrijker is, dan pak ik mijn agenda en plan ik die week een andere dag om te gaan trainen.

  Als een golfmaatje me mee de baan in vraagt terwijl mijn plan is om te trainen, dan zeg ik graag een andere keer met hem afspreek, maar dat ik nu naar de range ga.

  De kracht van mentale koppeling

  Misschien herken je dat als je iemand na een lange tijd weer tegenkomt, een oude foto ziet of bepaalde geur ruikt, dat dit herinneringen boven brengt waarvan je niet meer wist dat je ze had. Als je jouw plan met acties in de als/wanneer-dan vorm formuleert, dan is de kans groter dat je er de volgende keer aan denkt en dat je ze uitvoert. Als je deze scenario’s niet uitwerkt dan kan het zomaar dat je op woensdagavond na het eten op de bank ploft en je pas later realiseert dat je eigenlijk zou gaan trainen. Met een implementatie-intentie heb je de situatie – op de bank ploffen – gekoppeld aan de actie – notitieboek met doelstelling pakken en een keuze maken.

  Wil je weten wat mijn voornemen is?

  Er zijn nog meer manieren om de kans dat je jouw voornemen uitvoert en jouw gedrag verandert te vergroten. Eén ervan is om je voornemen publiek te maken. Deel het met mensen waarvan je weet dat die je steunen, maar je er ook aan zullen houden. (Wil jij mij helpen?)

  Ik heb ook ambities op golfgebied. Daarover later meer, in het kader van één doel tegelijk. Voor nu is mijn voornemen om komend jaar elke maand minimaal één blog en één artikel voor Head First Golf te schrijven. Wanneer ik de eerste maandag van de maand thuis achter mijn bureau mijn planning voor de komende maanden maak/bijwerk, dan plan ik één dagdeel per week om te schrijven en één week per maand waarin ik twee volle dagen heb om de website bij te werken. Wanneer ik de planning maak, dan maak ik gebruik van de implementatie-intenties uit deze blog om mijn kans van slagen te verdubbelen!

  En tot slot, wat goed is om te weten, geef niet te snel op. Mensen die hun doel bereiken verschillen niet van mensen die hun voornemen opgeven in het aantal keer dat ze verzaken. Het verschil zit erin dat ze de eerstvolgende keer de draad weer oppakken. Succes!

  Bronnen

  PS.

  Als je op de hoogte wil blijven van mijn blogs, meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief.

  Skills & Drills – Wil je artikelen en concrete oefeningen die je helpen om je gewoontes te verbeteren, maar ook om onder druk te presteren, je focus scherp te houden, te geloven in jezelf, je emoties te managen, gedreven te blijven en in de flow te komen bij het golfen?

  Voor € 5,- per maand word je Insider en heb je toegang tot de Skills & Drills module. Je kunt op elk moment het lidmaatschap stopzetten.

  Start – Met een gratis Subscriber account krijg je gelijk toegang tot een selectie van de oefeningen.

  Je krijgt direct toegang

  Blijf op de hoogte

  Meld je aan voor de maillijst en ontvang een bericht wanneer een nieuw blog uitkomt. Je krijgt gelijk wat oefeningen om je concentratie te verbeteren en te presteren onder druk. Voor op de range / oefengreen / baan / thuis.

  Blogs per categorie

  • Alle
  • Boosheid
  • Concentratie
  • Evenementen
  • Flow
  • Gedragsverandering
  • Motivatie
  • Spanning
  • Veerkracht
  • Zelfreflectie
  • Zelfvertrouwen

  Ben je op de golfbaan liever de jager of de prooi?

  BLOG     ] McIlroy en Hovland stonden in de laatste ronde van The Open gebroederlijk op de eerste …

  Lees verder

  Van HCP 5 naar 0 met 1 training per week

  BLOG     ] Ga ik dit echt openbaar maken? Nou vooruit, daar gaat ie dan. Mijn naam is …

  Lees verder

  Beter golfen met mindfulness

  BLOG     ] “Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen.” ~ Jon Kabat-Zinn …

  Lees verder

  1 reactie op “Verdubbel je kans op beter golf in 2021”

  1. Mooi Mitchel, zo op het eind van het jaar zit ik weer boordenvol goeie ideeën. Positief verhaal waar structuur en energie in zit. Je bent goed bezig.

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Head First Golf draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders