5 stappen voor focus en overtuiging bij iedere slag | Head First Golf

5 stappen voor focus en overtuiging bij iedere slag

Wessel
Wessel

BLOG     ]

Wat is nou eigenlijk een goede routine?

“Je staat op de tee van 14 en hebt net een bogey gemaakt. Weer door die grote misser naar rechts. Dat komt doordat je te veel met je armen sloeg, dus bij deze afslag beter indraaien. Argh! Je weet dat jij tijdens het spelen niet met je techniek bezig moet zijn. Dat wil je ook helemaal niet. Waarom gebeurt dat nou steeds en hoe kom je ervan af?”

Een goede routine is heel persoonlijk. Wat voor de één werkt, werkt niet altijd voor de ander. Maar er is wel een flink aantal aspecten waar iedere routine aan moet voldoen. Precies zoals de golfswing zelf! In dit blog beschrijf ik de ideale pre-shot routine vanuit mentaal perspectief. Zodat jij straks weet hoe je met focus en overtuiging boven de bal gaat staan.

Inhoud:
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
    Wat wil je met jouw routine bereiken?

    Veel spelers kunnen vrij goed benoemen wat hun routine is en hoe die eruitziet. Waarom ze de routine écht uitvoeren is een moeilijkere vraag. Dat is nou juist zo belangrijk om vast te stellen als je nadenkt over je ideale pre-shot routine! Wat mij betreft zorgt een goede pre-shot routine ervoor dat je geconcentreerd en met overtuiging kan gaan slaan. Dat doe je door een goed te plan maken en de aandacht te richten op wat er nú belangrijk is.

    Goed plan maken

    Je checkt de afstand met je laser of op je horloge, of je hebt het uitgestapt. Vervolgens kijk je hoe de bal ligt. Vanuit de diepe rough zul je minder ver slaan dan vanaf de fairway. Dan check je weer en wind. Is het vandaag koud of juist heel warm weer? Heb je de wind mee of tegen?  Hiermee bereken je de afstand die je nodig hebt om je target te bereiken. Staat er wind tegen, dan heb je een stok nodig die normaal 10 of 20 meter verder gaat. Bij wind mee heb je minder club nodig om de goede afstand te slaan.

    De meeste golfers zullen dit in elk geval deels doen bij elke slag. Wat hier nog mist is de clubkeuze, maar daar heb je meer informatie voor nodig. Je moet namelijk goed weten welke afstanden je slaat. Daar gaat het vaak mis. Als mens zijn wij geneigd ons golfspel beter in te schatten dan het eigenlijk is. Een paar slechte ballen liggen “gewoon” aan een technisch foutje, maar dat zegt niets over hoe goed we zijn. Die geweldige ballen uit de sweetspot, dat is ons niveau! 

    Een tijdje terug ben ik gaan bijhouden waar ik de green miste. Na een paar rondjes bleek dat ik 85% van mijn approaches te kort liet. Ik had duidelijk het idee dat ik de bal verder sloeg dan ik daadwerkelijk deed. Ik nam onbewust alleen de goede ballen mee in de berekening voor mijn clubkeuze. Sla de club waarmee je de achterkant van de green haalt, is een prima vuistregel als je geen single handicap hebt.

    Waar moet je niet aan denken tijdens je swing?

    Gedachten leiden tot acties. Als ik nu bedenk dat ik zin heb in koffie, dan weet mijn lichaam precies mijn mok te vinden en een slok te nemen. Maar als ik me bedenk dat ik wil minderen met cafeïne en geen koffie wil drinken, dan sta ik over 5 minuten toch bij het apparaat. Ergens niet aan denken kan dus averechts werken.

    Veel spelers maken deze fout ook bij hun swinggedachte. Ze proberen de fout van een vorige slag te vermijden. Ze kiezen dan voor een vermijdende gedachte zoals: “Niet zoals net alleen met mijn armen swingen.” We zijn niet zo goed in acties niet uitvoeren. Wat we goed kunnen is acties juist wél uitvoeren. Een gedachte over iets wat je wil bereiken is altijd beter dan een gedachte waarin je iets wilt vermijden. Hierdoor maak je de kans groter dat je de bedachte actie op een goede manier gaan uitvoeren.

    Daarnaast hebben spelers vaak een technische swinggedachte;

    • Release je handen
    • Draai je heup in
    • Hoofd boven de bal houden
    • Schouders indraaien

    Ook dit blijkt niet ideaal te zijn. Onderzoek wijst uit dat wanneer je een technische swinggedachte hebt, je jouw aandacht naar binnen verplaatst. Vooral onder druk worden je bewegingen dan minder automatisch en vloeiend. Met als resultaat een matige swing of putt. 

    Aandacht richten op wat er nú belangrijk is

    Je kent ze vast wel, golfers die een kwartier boven de bal staan en hem dan het water in shanken. Je ziet het gebeuren. Je denk misschien: “Dit duurt wel héél lang.”

    Deze spelers hebben vast het idee dat ze er alles aan hebben gedaan om zich optimaal voor te bereiden, ze hebben er immers lang over nagedacht. Helaas is dit niet de optimale voorbereiding voor een swing. Het maakt het brein namelijk niet uit hoe goed je ergens over nadenkt, als je maar op het juiste moment je aandacht op het goede richt. 

    Denk maar eens aan het gooien van een bal. Als je naar je doel kijkt en hem in de prullenbak gooit, gaat dat prima. Maar probeer maar eens je arm rustig naar achter te halen en precies met je aandacht te sturen wanneer je naar voren beweegt en de bal loslaat. Dan is de kans een stuk kleiner dat je de prullenbak raakt.

    Het is dus minder belangrijk hoe lang je je aandacht ergens op richt. Belangrijker is waar je je aandacht op richtHet blijkt beter om een extern aandachtspunt te nemen, zoals het slaan van een draw of het raken van een bepaald puntje op de lijn van je putt.

    Ook helpt het enorm om je swinggedachte simpel te houden. Eén aandachtspunt is ruim voldoende. Wanneer je een positieve, externe en simpele swinggedachte aanhoudt, is de kans het grootst dat je geconcentreerd en met overtuiging boven de bal staat!

    Welke vaardigheden zet je hier allemaal voor in?

    Laten we beginnen met kijken naar de vaardigheden die we nodig hebben om een goed plan te maken. Zoals ik eerder heb verteld is een goed inzicht in je capaciteiten dan essentieel. Hoe dichtbij sla je die bal nou echt gemiddeld vanaf een meter of 100.

    Afgelopen jaar ben ik de GolfMetrics app gaan gebruiken. Op een simpele manier vul al je slagen van de ronde in. Na een ronde of 5 krijg je een fantastisch en vooral eerlijk beeld van jouw capaciteiten. Doordat ik nu weet wat mijn reële niveau is, zijn mijn verwachtingen niet te hoog gespannen maar ook niet te laag. Daardoor kan ik de goede club kiezen bij wisselende omstandigheden. De belangrijkste vaardigheid die ik hiervoor inzet is dus de slagadministratie. 

    Om mijn niveau in perspectief te plaatsen, kijk ik regelmatig naar de statistieken van de Pro’s. Ook zij werken met een afwijking van ongeveer 7%. Een bal van 150 meter die lang genoeg, maar 10 meter links is, behoort dus ook voor de Pro’s tot de goede ballen!

    Je kunt ook eens kijken naar Bryson DeChambeau. De “mad scientist” haalt bij mij soms het bloed onder mijn nagels vandaan met zijn maniertjes en trage spel. Maar hij besteed veel aandacht aan het maken van een goed plan voordat hij slaat! En bij hem weet je in ieder geval dat hij niks voor niets doet.

    Oké, mooi, we hebben de goede club gekozen. Maar wat kan ik nou inzetten om mijn aandacht te richten op wat er nú belangrijk is?

    Om hier een antwoord op te geven moeten we eens goed kijken naar hoe de pro’s zich eigenlijk voorbereiden op een slag, die doen het namelijk verassend vaak goed😉. Jason Day is vanuit mentaal perspectief een geweldig voorbeeld voor een sterke pre-shot routine. Hij zet namelijk twee belangrijke vaardigheden in, Ademhaling en Visualiseren.

    Nadat Jason zijn keuze heeft gemaakt en comfortabel is met zijn plan, gaat hij achter zijn bal staan en sluit hij zijn ogen. Hij beeld zich precies in hoe hij wil dat de komende slag verloopt, hij voelt de wind tegen zich inblazen, hij ziet de club naar achter gaan in de backswing en ziet de bal vertrekken na impact. Terwijl hij dit visualiseert, ademt hij rustig en diep door de buik.

    Het visualiseren zorgt ervoor dat hij zijn aandacht richt op precies datgene wat hij nu moet gaan doen; niet op de gemiste putt van de vorige hole, of de birdie die hij op deze hole wil gaan maken. Maar op wat er nú belangrijk is!

    Vanuit mentaal perspectief kan het nog iets beter, het horen van het goede contact in de sweetspot zou hem misschien nog meer kunnen helpen. Maar dit geeft ook mooi aan dat iedereen op zijn eigen manier visualiseert. Je kunt naar jezelf kijken alsof je een film van jezelf ziet, of je ziet het vanuit je eigen ogen gebeuren! Visualiseren is een vaardigheid en een vaardigheid moet je oefenen. Het is dus niet erg als het aan het begin niet lukt om alles te voelen of te zien.

    De rustige buikademhaling zorgt voor een gevoel van vertrouwen en kalmte. Samen met het goede plan wat hij heeft gemaakt en de visualisatie die hij heeft gedaan is hij nu op het punt dat hij kalm, geconcentreerd en vol overtuiging boven de bal kan gaan staan.

    De pre-shot routine blueprint

    1. Informatie
    Je bekijkt de ligging van de bal, je bepaalt met je horloge of laser de afstand naar je target. Je voelt de wind en de temperatuur. Je berekent de afstand die je wil slaan.

    2. Clubkeuze
    Kies de club die bij de afstand past die je hebt berekend, met de balvlucht die het beste past bij de huidige situatie.

    3. Lijn
    Ga achter de bal staan en kies de lijn, neem hierbij de spreiding die je hebt met deze club mee. Sla je deze club vaak links van je doellijn, mik dan rechts op de green.

    4. Aandacht
    Haal diep adem door de buik en visualiseer je swing en de gekozen balvlucht. Voel je lichaam en de club bewegen. Zie de bal vertrekken en neerkomen op het gekozen target.

    5. Slaan
    Stap rustig naar de bal toe en neem je stand in, kijk naar het target terwijl je dit doet. Kijk naar de bal en nog één keer naar het target, visualiseer de balvlucht en het landen op het target. Je bent kalm, geconcentreerd en overtuigd en voert je swing uit. GO.

    Bronnen

    PS.

    Als je op de hoogte wil blijven van mijn blogs, meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief.

    Golf: Mentale Routine – Wil je jouw eigen mentale routine gaan ontwikkelen of aanscherpen? In deze online training van Prestum.nl train je 5 mentale vaardigheden. Met behulp van instructievideo’s, oefeningen en opdrachten ontwikkel je jouw eigen mentale routine. De training duurt 12 weken, maar online kun je natuurlijk je eigen tempo volgen. Golfers van alle niveaus kunnen door mentale training beter en constanter spelen.

    Voor € 89,95 kun je weken aan de slag met verbeteren van jouw mentale routine.

    Blijf op de hoogte

    Meld je aan voor de maillijst en ontvang een bericht wanneer een nieuw blog uitkomt. Je krijgt gelijk wat oefeningen om je concentratie te verbeteren en te presteren onder druk. Voor op de range / oefengreen / baan / thuis.

    Blogs per categorie

    • Alle
    • Boosheid
    • Concentratie
    • Evenementen
    • Flow
    • Gedragsverandering
    • Motivatie
    • Spanning
    • Veerkracht
    • Zelfreflectie
    • Zelfvertrouwen

    Ben je op de golfbaan liever de jager of de prooi?

    BLOG     ] McIlroy en Hovland stonden in de laatste ronde van The Open gebroederlijk op de eerste ...
    Lees verder

    Van HCP 5 naar 0 met 1 training per week

    BLOG     ] Ga ik dit echt openbaar maken? Nou vooruit, daar gaat ie dan. Mijn naam is ...
    Lees verder

    Beter golfen met mindfulness

    BLOG     ] “Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen.” ~ Jon Kabat-Zinn ...
    Lees verder

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Head First Golf draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders