Dikke kans dat 1 mrt jouw handicap stijgt | Head First Golf

Dikke kans dat 1 mrt jouw handicap stijgt

Mitchel
Mitchel

BLOG     ]

De invoering van het Wereld Handicap Systeem (WHS)

Op 1 maart gaan we in Nederland over naar het WHS, zodat we wereldwijd hetzelfde handicapsysteem gaan gebruiken. Omdat het WHS anders werkt dan de EGA handicap die we nu kennen, zal er het één en ander veranderen. De conclusies op een rij:

  • Met het WHS gaat je handicap waarschijnlijk omhoog. Dat is wel een betere en meer actuele weergave van je spelniveau. De waarheid kan soms hard zijn 😉
  • Je wordt vaker geprikkeld om tot het einde van je ronde serieus te blijven spelen.
  • Er is meer ruimte voor duikboten en fake handicaps.
  • Ook lage handicappers kunnen buiten wedstrijden om voor hun handicap spelen (trainen met druk).

Verandering vinden we nog weleens lastig. Zeker als het betekent dat je zuurverdiende handicap waarschijnlijk omhoog gaat. In mijn ogen zijn deze veranderingen ook verbeteringen. In deze blog bekijk ik de gevolgen vanuit een mentaal perspectief met wat aanknopingspunten hoe je daar het best mee om kunt gaan. Als je al helemaal op de hoogte bent van het WHS, dan kun je De veranderingen en hun gevolgen overslaan en gelijk doorgaan naar Hoe ga je hier mentaal mee om?

Inhoud:
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
    De veranderingen en hun gevolgen

    Het huidige EGA handicapsysteem heeft zijn gebreken en ik denk dat we er met het WHS op vooruitgaan. Ik merk bijvoorbeeld dat veel golfers ontevreden zijn wanneer ze niet in de buffer spelen. Zoals het systeem nu werkt haal je die ongeveer 3 van je 10 rondes. Het buffer principe komt te vervallen, dus dat zou wat onvrede moeten wegnemen.

    Het doel van een handicap is vooral dat spelers van elk niveau een eerlijke wedstrijd tegen elkaar kunnen spelen. En daarbij is het ook fijn dat niet telkens dezelfde speler wint. In het huidige systeem wordt je handicap steeds aangepast op basis van je stablefordscore. Heb je tegen de 36 punten dan blijft je handicap gelijk. Heb je er minder dan ga je een heel klein beetje omhoog. Heb je er meer, dan ga je per punt naar beneden. Als je regelmatig speelt, dan is je handicap een weergave van je goede rondes, plus een beetje. Omdat je maar met tienden van punten per ronde omhoog gaat, moet je heel veel spelen om serieus in handicap te stijgen.

    Fake handicaps en duikboten

    Veel golfers vinden het stoer om een lage handicap op hun NGF-pasje te hebben. Toevallig wordt het fysieke pasje afgeschaft en gaan we naar een digitale variant. Maar het principe zal blijven. Op alle clubs gaan verhalen rond over spelers die hun handicap altijd verlagen in Qualifying-rondes met vriendjes, terwijl ze in wedstrijden niet in de buurt komen. Het mentale verschil tussen een vrije ronde en een wedstrijd verklaart dit voor een deel. En het zal vast zo zijn dat sommige spelers tijdens een Qualifying-ronde de regels wat meer in hun voordeel uitleggen of moeite hebben met tellen.

    In principe hebben ze zichzelf ermee, maar ze kunnen ook anderen benadelen. Bij open wedstrijden en kampioenschappen wordt de handicap vaak gebruikt om spelers te selecteren. Hoe lager je handicap, hoe hoger je op de inschrijflijst komt te staan. Fake handicappers houden dan onterecht een plek in de wedstrijd bezet waardoor spelers die eigenlijk beter zijn buiten de boot vallen.

    Over boten gesproken. Bij de duikboot werkt het andersom. Die houdt met slechte scores zijn handicap hoog. Zodra dat golfreisje naar Spanje op het spel staat, komt hij ineens weer met een bizar aantal stableford punten boven drijven.

    Sneller omlaag en omhoog

    Het WHS is gebaseerd is op je gemiddelde score. Niet het gemiddelde van al je scores, maar het gemiddelde van de 8 beste scores van de laatste 20. Over het algemeen zijn spelers met een lagere handicap constanter in hun scores dan spelers met een hogere handicap. Dat is de reden dat voor veel spelers met een handicap boven de 5 het gemiddelde van hun beste 8 rondes hoger zal liggen dan hun huidige handicap. Als je handicap lager is dan 5 dan is er een goede kans dat je handicap gelijk blijft of zelfs wat lager wordt.

    Doordat je nieuwe handicap gebaseerd zal zijn op een selectie van je beste scores zul je ook in de toekomst vaak slechter spelen dan je handicap. Met deze berekening is dat voor de golfers duidelijker dan voorheen. Daardoor is het makkelijker om reëel te zijn in je verwachtingen. Je score zal meestal ook minder ver van je handicap verwijderd blijven, want je handicap wordt een stuk flexibeler. Wanneer je een ronde speelt die bij jouw nieuwe beste 8 scores gaat horen, dan zal je handicap veranderen met 1/8 van het verschil met de ronde die afvalt.

    Bijvoorbeeld: Het gemiddelde van je beste 8 scores is nu handicap 10. Score nummer 8 is +20. Je nieuwe ronde is +4. (8  x 10 = 80     – 20 = 60     + 4 = 64     / 8 = 8). Je handicap gaat dan van 10 naar 8. Oftewel: 204 = 16     / 8 = 2    10 – 2 = 8.

    In het huidige systeem zou je 1,2 omlaag gaan (6 x 0,2) en nu dus 2 punten. Bij een handicap verhoging zijn de verschillen nog een stuk groter. Tot nu toe ga je maar één of een paar tienden per ronde omhoog. Als ronde nummer 20 een hele goede score is die gaat afvallen, dan kan je handicap in één keer met hele punten tegelijk omhoog gaan.

    Dat is lekker voor de duikboten

    Het doel is nog steeds dat de handicap een goede weergave is van iemands niveau. Een paar slechte rondes door een vormdip maken iemand niet ineens een slechtere speler. Daarom is er een grens gesteld aan hoe hard je omhoog kan gaan. Als je meer dan 3 punten omhoog zou gaan in handicap, dan wordt elk punt boven de 3 gehalveerd. Je gaat dan niet van 12 naar 16, maar van 12 naar 15,5. Aanvullend is er de regel dat je handicap nooit meer dan 5 punten hoger kan worden dan je laagste handicap van de afgelopen 12 maanden. Als je minder dan een jaar geleden handicap 10 had, dan zit een handicap hoger dan 15 er voorlopig niet in. Mochten er duikboten rondlopen, dan wordt hun ruimte om omhoog te gaan met deze aanvullingen een beetje binnen de perken gehouden.

    Kansen voor de fake handicappers

    Andersom kun je ook extra hard omlaag gaan. Als je een topdag hebt en minimaal 7 slagen minder doet dan je handicap, dan treedt er een extra regel in werking. Alle 20 meetellende scores worden automatisch met 1 punt verlaagd. Is je score zelfs 10 slagen of meer onder je handicap, dan worden de 20 laatste resultaten met 2 punten verlaagd. Hier liggen kansen voor de fake handicappers.

    Van stableford naar strokeplay

    Tot op heden werd je handicap altijd aangepast op basis van je stableford punten. Een bijkomend voordeel daarvan is dat hoge scores of strepen niet te zwaar meetellen. Je kunt namelijk nooit minder dan 0 stablefordpunten halen en dan maakt het niet uit of je een netto double bogey, een 13 of een streep hebt. Een strokeplay variant hiervan is opgenomen in het WHS. Je handicap wordt gebaseerd op je aangepaste bruto score. Voor die score telt op een hole maximaal een netto double bogey.

    Als je op een hole in de dubbele cijfers terecht komt, dan is het effect op je handicap beperkt. Je aangepaste score op een hole is maximaal een netto double bogey. Als je een slag krijgt op een par 4, dan is een 5 je netto par. Een 7 is dan een netto double bogey (4 + 2 = 6     + 1 = 7). Dat is de hoogste score die op die hole meetelt voor je handicap.

    Elke golfer is gelijk

    In het EGA-systeem hebben we te maken met handicapcategorieën. Hoe lager je handicap, hoe kleiner je buffer en hoe minder je per punt omlaag gaat in je handicap.

    Met handicap 12 ga je per stablefordpunt boven de 36 met 0,3 omlaag en moet heb je minimaal 33 punten nodig om in de buffer te spelen. Met handicap 11 ga je 0,2 per punt omlaag en begint de buffer bij 34 punten.

    Omdat je handicap straks gebaseerd wordt op een gemiddelde heeft de buffer geen nut meer. In het WHS is ervoor gekozen om alle golfers gelijk te behandelen. De categorieën en verschillen in handicapverrekening zijn niet meer van toepassing.

    Qualifying-kaarten

    Tot op heden mogen spelers met een handicap onder de 4,5 alleen voor hun handicap spelen in officiële wedstrijden. Met een handicap van 4,5 of hoger mag je Qualifying-kaarten spelen over 9 of over 18 holes. Dit is ook gelijk getrokken. Lage handicappers mogen straks ook Qualifying-kaarten spelen. Voor de fake handicappers onder de lage handicappers gaat hier een nieuwe wereld open.

    Naast qualifying-scores over 9 en 18 holes zijn nu ook qualifying-scores over 10 t/m 17 holes toegestaan. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat je daar een goede reden voor hebt. Als de 14e green toevallig dicht bij het clubhuis ligt, dan is dat reden genoeg. Als je 9 t/m 13 holes speelt, dan worden de resterende holes aangevuld met een netto bogey op de eerste niet gespeelde hole en de rest netto par. Bij 14 t/m 17 holes krijg je op alle resterende holes een netto par.

    Hoe ga je hier mentaal mee om?
    Help, mijn handicap gaat omhoog

    Voor sommige zal dat best even slikken zijn. Heb je net de barrière doorbroken naar een handicap onder de 20 of een single handicap, wordt je ineens omhoog gezet. Als je dat zo ervaart, ga dan eerst eens na waarom je die handicap zo belangrijk vindt. Het is namelijk maar een getal. Je bent er geen andere speler van geworden. De waarheid is soms hard. Er is een goede kans dat je nieuwe handicap jouw huidige spelniveau beter weergeeft. Het goede nieuws is dat je met het nieuwe systeem makkelijker kan stijgen, maar ook zakken.

    Elke ronde je best doen tot het eind

    In het EGA-systeem heb je na 9 holes vaak een redelijk idee of het halen van je buffer er nog in zit die dag. En dat was vaker niet dan wel het geval. Als er gevoelsmatig niks meer is om voor te spelen is het makkelijk om het te laten lopen of extreme risico’s te nemen. Vanaf nu is het zaak om te zorgen dat je achtste meetellende score zo goed mogelijk is. Die zal na 9 holes vaak nog wel in zicht zijn. Vanuit mentaal perspectief is elke hole een nieuwe hole en elke slag een nieuwe slag. Als je door blijft zetten om er het beste van te maken, ook wanneer het niet lekker loopt, dan kunnen soms de mooiste dingen gebeuren. Daar wordt je een betere speler van. Dit systeem helpt je daar een handje bij.

    Mijn beste ronde valt bijna weg!

    Op de wereldranglijst voor golf is het zo dat een resultaat twee jaar mee blijft tellen. Wanneer je twee jaar verder bent na het winnen van een groot toernooi kan het zomaar zijn dat je een enorme duikeling maakt. Zo kun je nu zelf ervaren hoe het is wanneer je beste ronde ineens 17, 18 of 19 ronden geleden is. Dit kan druk opleveren, omdat je het gevoel hebt dat je jouw handicap moet verdedigen. Je bent dan gefocust op je score en de gevolgen daarvan. Dit kan een motivatiebron zijn in de voorbereiding, maar tijdens het spelen gaat het je niet helpen. Het is goed te begrijpen dat je die gedachte hebt en die mag er ook gewoon zijn. Met een goede routine richt jij je aandacht op wat je moet doen bij de volgende slag en daarmee krijgt deze afleidende gedachte een plekje achterin de bus.

    Trainen onder druk

    Mijn handicap heeft zicht de afgelopen 20 jaar tussen de 3 en de 4 bevonden. In al die jaren mocht ik vanwege mijn lage handicap geen Qualifying-kaart spelen. Ik kijk ernaar uit om die keuze weer te hebben. Het is maar een getal, maar een ronde die meetelt voor mijn handicap benadert een wedstrijd toch net iets meer dan een ‘gewone’ ronde met golfmaatjes. Het is een consequentie die je in kan zetten op momenten dat je jezelf wil testen. In een periode met weinig wedstrijden kun je een eigen wedstrijdje organiseren die echt ergens voor telt. Zeker nu de gevolgen van een slechte ronde groter kunnen zijn dan dan in het EGA-systeem

    Ik heb zo’n hekel aan fake handicappers en duikboten

    In essentie is golf een game voor ladies and gentlemen. Je bent sowieso je eigen scheidsrechter. Ook nu kun je, als je dat echt graag wil, af en toe verkeerd tellen of stiekem een balletje droppen. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen spel, dus ik stel voor dat je je daarop richt. Ook de lagere handicappers die nu een Q-kaart gaan spelen zullen iemand bereid moeten vinden om een handtekening te zetten. Vervul jouw rol als marker correct. Verder zullen we het moeten overlaten aan de handicap- en regelcommissies van de clubs en van de NGF. Ik heb begrepen dat ze opvallende verschillen tussen Qualifying-rondes en wedstrijden in de gaten zullen houden. Net zoals andere uitzonderingen zoals blessures.

    Voordelen en aandachtspunten

    Vanuit het mentale perspectief is het WHS een verbetering.

    • De handicap is meer flexibel. Dit maakt het wat minder een statussymbool en meer een momentopname.
    • De WHS-handicap geeft het actuele gemiddelde niveau beter weer. Dit draagt bij aan reëlere verwachtingen ten aanzien van je spel.
    • Als speler wordt je geprikkeld om elke ronde tot het einde door te gaan en er het beste van te maken.
    • Als lage handicapper heb je de kans om de consequentie van een Qualifying-ronde toe te voegen aan het trainen in de baan.

    Tussendoor heb ik verwezen naar de ruimte die het systeem biedt voor duikboten en fake handicappers. Daar ligt een taak voor de NGF. Misschien is het een idee om op het digitale NGF-pasje een waarschuwing toe te voegen bij opvallende handicap ontwikkelingen. Zodoen Facebook en Twitter ook aan factchecking om fake news tegen te gaan.

    Een voordeel van het WHS is dat de mogelijkheden om de handicap te manipuleren straks international gelijk zijn. Ik verwacht niet dat het handicapsysteem een verschil maakt. Er is altijd ruimte om vals te spelen en er zullen altijd golfers zijn die dat doen. Voor de overgrote meerderheid van de spelers kunnen we uitgaan van eerlijkheid. Daarbij valt me op dat de bond steeds meer kwalificatieprocedures baseert op wedstrijdresultaten en ranglijsten. Een goede ontwikkeling die verder doorgezet mag worden.

    Bron

    De informatie over het WHS heb ik via golf.nl/whs. Daar staat alle informatie over de invoering van het WHS op een rij. 16 december gaat er een overgangsperiode in en wordt je handicap even niet bijgewerkt. Vanaf 4 januari is naast je EGA handicap ook je WHS handicap zichtbaar in de app Golf.nl. Vanaf 1 maart gaan we helemaal over.

    Gratis oefeningen om mentaal te trainen

    Niet meer trainen, maar mentaal trainen. Je bent een fanatieke golfer en je wil oefeningen om je concentratie te verbeteren en te presteren onder druk? Voor op de range / oefengreen / baan / thuis.

    Maak gratis een Subscriber account aan en begin gelijk met de Start-module.

    Blijf op de hoogte

    Meld je aan voor de maillijst en ontvang een bericht wanneer een nieuw blog uitkomt. Je krijgt gelijk wat oefeningen om je concentratie te verbeteren en te presteren onder druk. Voor op de range / oefengreen / baan / thuis.

    Blogs per categorie

    • Alle
    • Boosheid
    • Concentratie
    • Evenementen
    • Flow
    • Gedragsverandering
    • Motivatie
    • Spanning
    • Veerkracht
    • Zelfreflectie
    • Zelfvertrouwen

    Ben je op de golfbaan liever de jager of de prooi?

    BLOG     ] McIlroy en Hovland stonden in de laatste ronde van The Open gebroederlijk op de eerste …

    Lees verder

    Van HCP 5 naar 0 met 1 training per week

    BLOG     ] Ga ik dit echt openbaar maken? Nou vooruit, daar gaat ie dan. Mijn naam is …

    Lees verder

    Beter golfen met mindfulness

    BLOG     ] “Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen.” ~ Jon Kabat-Zinn …

    Lees verder

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Head First Golf draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders