5 vragen waarmee je beter gaat golfen in 2022

Mitchel
Mitchel

BLOG     ]

Tijd voor reflectie

“We leren niet door ervaringen, we leren door te reflecteren op onze ervaringen.” ~John Dewey

Eerst trek ik je aandacht door te zeggen dat je met slechts 5 vragen je golfspel verbetert en daarna kom ik met een quote over ‘reflectie’ van een Amerikaanse filosoof, psycholoog en onderwijsvernieuwer uit het begin van de vorige eeuw. De 5 vragen zijn snel gesteld. Het gaat om de antwoorden. Als je er even voor gaat zitten, dan lukt dat prima. Ik zal laten zien hoe het in zijn werk gaat aan de hand van mijn doel waar ik vorig jaar over schreef.

Inhoud:
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
  Het begint met een doel

  29 december 2020 schreef ik het blog “Verdubbel je kans op beter golf in 2021”. Daarin deelde ik het volgende voornemen:

  …elke maand minimaal één blog en één artikel voor Head First Golf schrijven.

  Mijn plan daarvoor was om elke eerste maandag van de maand een planning te maken en elke week een dagdeel te reserveren om te schrijven. Daarna was het een kwestie van doen.

  Dit is het beginpunt voor evalueren en reflecteren. Collega Anouk van den Berg verwoordt duidelijk wat het verschil is:

  • Evalueren is antwoord op de vraag: Heb ik mijn doel gehaald?
  • Reflecteren is antwoord op de vraag: Waarom heb ik mijn doel wel of niet gehaald?

  Om dan maar gelijk te beginnen met de evaluatie. Nee, ik heb mijn doel niet gehaald. Mislukt. Gefaald. Of toch niet helemaal? Als we gaan reflecteren wordt het interessant.

  Leren van je ervaringen

  Ik heb een jaar ervaring opgedaan met het schrijven van blogs en artikelen. Ervaring is een belangrijke voorwaarde om ergens goed in te worden. Maar het is zeker niet voldoende. Kijk maar naar de golfers om je heen. Er zijn genoeg voorbeelden van spelers die al decennialang wekelijks spelen, maar geen klap beter zijn geworden. Tijd om te reflecteren.

  Reflectie is iemands vermogen om eerdere ervaringen te gebruiken om toekomstige prestaties te verbeteren door doelgerichte actie. ~Laura Jonker~

  Je doel om een single handicap te halen is (weer) niet gelukt. De grote vraag is waarom? Sla je de bal niet ver genoeg, waardoor je lange clubs overhoudt naar de green en vaker in de problemen komt? Of zit het er wel in, maar elke keer als je een goede ronde speelt, dan gaat het mis op de laatste drie holes. Het antwoord is doorslaggevend in het bepalen wat je gaat doen om beter te worden.

  Misschien overbodig, maar ik wil het toch even zeggen. Kennis van zaken helpt bij het reflecteren. Het begint bij de feiten. Hoe ver slaat een single handicapper gemiddeld? Daarna gaat het om meer specifieke kennis. Sla je minder ver omdat je swingsnelheid te laag is, omdat je materiaal niet bij je past of omdat je de bal niet zuiver raakt? Etc. Als je een nieuwe set koopt terwijl je eigenlijk vaker de gym in zou moeten, dan blijft die single handicap buiten bereik.

  Afhankelijk van de vraag die je hebt kan een ‘ervaren’ expert zoals een golfprofessional, fysiotherapeut, clubfitter of sportpsycholoog je een stap verder helpen. Zowel in het bepalen waarom het niet gelukt is om een doel te halen, als wat er in jouw situatie nodig is om dit wel voor elkaar te krijgen. Welke doelgerichte actie kun je het best ondernemen?

  Goed, beter, hoe?

  Er zijn al twee vragen aan bod gekomen. Hier nog drie vragen om de evaluatie specifieker te maken en de inzichten om te zetten in nieuwe doelen.

  • Wat ging goed?
  • Wat wil je beter doen?
  • Hoe ga je dat aanpakken?

  Goede kans dat je als golfer, zeker als je wat perfectionistische trekjes hebt, veel nadruk legt op wat er fout ging. Die bal out of bounds, de chip die je flufte, de korte putt die rechts langs de hole ging. Om een compleet beeld te krijgen is het belangrijk om ook in het oog te houden wat er goed is gegaan. Je gaat straks zeker kijken naar de verbeterpunten, maar zet eerst je roze bril op. Geraakte fairways, mooie herstelschoten de afstandscontrole bij de lange putts.

  Bepaal vervolgens wat je beter wil doen. Het gaat hier dus niet om dingen waar je geen invloed op hebt, zoals flightgenoten, geprikte greens of het weer. Het gaat om dingen waar jij controle over hebt. Je voorbereiding op de ronde, de keuzes die je maakt en de pre shot-routine die je doet.

  Tot slot ga je kijken hoe je dit kan verbeteren. Misschien toch maar de houten 3 pakken op die lastige hole, of meer op links mikken. Komende week wat vaker naar de chipping green en oefenen op verschillende liggingen. Bij de korte putts de aandacht van het resultaat naar het proces brengen. Op welke lijn wil ik de bal putten en welke snelheid geef ik hem mee.

  Mijn evaluatie: Het jaar van Head First Golf

  Ik heb al gezegd dat mijn doel, een blog en een artikel per maand, niet gelukt is. Meer detail aan de hand van Goed, Beter, Hoe vind je in het grijze kader hieronder. De evaluatievraag is beantwoord. Dan nu de reflectievraag. Waarom heb ik mijn doel niet gehaald?

  Het schrijven vond ik een interessant proces. Daarbij werd ik geconfronteerd met mijn hoge eisen en de gaten in mijn kennis. Daardoor ben ik eerst uitgebreid de literatuur ingedoken en heb ik drie behoorlijk uitgebreide blogs geschreven:

  Een subdoel dat ik niet heb gedeeld is dat ik een aantal evergreen blogs wilde schrijven. Blogs die een overzicht geven van een belangrijk mentaal onderwerp waarvan ik verwacht dat die nog tientallen jaren relevant blijven. Om mijn doel te halen had ik meerdere kleine blogs kunnen schrijven, maar ik heb kwaliteit de voorkeur gegeven boven kwantiteit.

  Wat ging goed?
  • In 2021 hebben we 10 blogs geschreven (4 van mijn hand), samen 2.036 x bezocht
  •  28 artikelen geschreven (16 van mijn hand)
  • Elke maand 32 uur of meer besteed aan het schrijven en ontwikkelen
  • Van 34 naar 186 leden gegaan
  • 10 Monthly Mental Webinars gegeven met in totaal 73 deelnemers
  • 12 overzicht e-mails gestuurd aan de volgers en leden
  • Van 53 naar 205 ontvangers op de maillijst (67% open rate)
  Wat ga ik beter doen?
  • De blogs opdelen in 2 evergreen blogs en 10 kortere
  • In verhouding meer praktische drill artikelen schrijven voor de leden
  • Meer mails met 1 onderwerp gericht aan een specifieke groep geïnteresseerden
   Hoe ga ik dat aanpakken
  • Meer schrijven over hoe ik de mentale lessen zelf toepas in de praktijk
  • Onderscheid maken in voorbereiden (lezen) en uitvoeren (schrijven) en de onderwerpen verder vooruitplannen.
  • E-mail sjablonen klaarzetten voor blogs / artikelen voor spelers / artikelen voor coaches en Monthly Mentals. En hier een jaarplanning voor maken.
  Zelfregulatie cyclus
  De 5 vragen op volgorde

  Reflecteren en evalueren zijn onderdeel van de zelfregulatie-cyclus. Dit blog zoomt in op één specifiek doel van vorig jaar met betrekking tot het schrijven van blogs en artikelen. Zoals je in de evaluatie al merkt was dit onderdeel van een groter plan met meerdere (sub)doelen. Voor het aankomende jaar en voor de eerstvolgende (schrijf)sessie. Je kunt de vragen gebruiken voor je jaarplan, maar ook voor een losse training.

  Ga aan de slag met je eigen evaluatie van het afgelopen jaar en stel doelen voor het komende. Reflecteer op basis van de vijf vragen uit dit blog. Om de balans te bewaren tussen goed en beter kun je het best de onderstaande volgorde aanhouden:

  • Heb ik mijn doel behaald?
  • Wat ging goed?
  • Waarom heb ik mijn doel wel of niet gehaald?
  • Wat wil ik beter doen?
  • Hoe ga ik dat aanpakken?

  Schrijf het op. Praat erover met anderen. Je leert beter wanneer je nadenkt over wat je leert.

  Met alles wat ik en wij doen binnen Head First Golf willen we jou als golfer helpen met kennis en oefeningen die jij kunt gebruiken om je golfdoelen te realiseren. En dit doel ga ik combineren met een persoonlijk doel. Ook in het blog van vorig jaar heb ik er al op gehint dat ik aan mijn golfspel ga werken. Deze maand, februari 2022, ga ik beginnen. Hoe ik dat precies ga aanpakken en wat jij daaraan gaat hebben komt in een volgend blog aan bod. Tot dan!

  Bronnen

  Wil je meer weten over de zelfregulatie-cyclus, evalueren, reflecteren, doelen stellen, plannen maken en en overgaan tot actie. Met het Skills & Drills lidmaatschap krijg je toegang tot een database vol artikelen met informatie en oefeningen om je daarbij te helpen.

  Skills-Drills

  Skills & Drills – Wil je artikelen en concrete oefeningen die je helpen om te presteren onder druk, maar ook om je focus scherp te houden, te geloven in jezelf, je emoties te managen, gedreven te blijven en in de flow te komen bij het golfen?

  Voor €7,- per maand word je Insider en heb je toegang tot de Skills & Drills module. Voor € 70,- ben je een jaar lid en mag je als bonus deelnemen aan een Monthly Mental Webinar naar keuze. Je kunt op elk moment zelf het lidmaatschap stopzetten.

  Blijf op de hoogte

  Meld je aan voor de maillijst en ontvang een bericht wanneer een nieuw blog uitkomt. Je krijgt gelijk wat oefeningen om je concentratie te verbeteren en te presteren onder druk. Voor op de range / oefengreen / baan / thuis.

  Blogs per categorie

  • Alle
  • Boosheid
  • Concentratie
  • Evenementen
  • Flow
  • Gedragsverandering
  • Motivatie
  • Spanning
  • Veerkracht
  • Zelfreflectie
  • Zelfvertrouwen

  Ben je op de golfbaan liever de jager of de prooi?

  BLOG     ] McIlroy en Hovland stonden in de laatste ronde van The Open gebroederlijk op de eerste …

  Lees verder

  Van HCP 5 naar 0 met 1 training per week

  BLOG     ] Ga ik dit echt openbaar maken? Nou vooruit, daar gaat ie dan. Mijn naam is …

  Lees verder

  Beter golfen met mindfulness

  BLOG     ] “Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen.” ~ Jon Kabat-Zinn …

  Lees verder

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Head First Golf draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches