Hoe ik eindelijk clubkampioen werd door mezelf mentaal uit te dagen | Head First Golf

Hoe ik eindelijk clubkampioen werd door mezelf mentaal uit te dagen

Richard
Richard

BLOG     ]

Richard is één van onze cliënten die van de daken schreeuwt dat mentale begeleiding essentieel is. Hij vroeg me wat hij kon doen om meer mensen het nut van mentale begeleiding te doen inzien. Daaruit is dit blog gerold met zijn ervaringen van de afgelopen maanden, veel leesplezier!

Afgelopen jaren heb ik altijd al single handicap en zit ik bij de beste 10 spelers van Rozenstein. De clubkampioenschappen heb ik nog nooit uitgespeeld, ik ging altijd boos naar huis. Dit jaar was het eindelijk zo ver, ik had op de 54e en laatste hole nog een triple nodig voor de winst. Ik heb nog nooit zo veel spanning gevoeld als die laatste paar holes en ik maak de bogey voor de winst. Het voelde echt als een heroïsche overwinning en ook als een geweldige opluchting. Eindelijk erkenning voor mijn zware route.

Inhoud:
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
  Keihard Trainen

  De afgelopen 5 jaar heb ik keihard aan mijn techniek gewerkt met golfprofessional Eduard Schwarz. Eduard is super goed in het weghalen van mijn blokkades door het stap voor stap uit te leggen en het voor mij in kleine stukjes op te delen. Daardoor kan ik de verschillende stapjes leren ervaren waardoor ik zelf technisch heel veel ervaring en kennis van mijn spel heb gekregen. Ik kan sinds 2 jaar in de baan begrijpen wat ik technisch verkeerd doe en daar vaak goede aanpassingen doen!

  Tot een jaar of 2 geleden kon ik mijn handicap eigenlijk nooit spelen in wedstrijden. Toen ben ik met Eduard een intensief traject aangegaan waarin ik 4-5 keer in de week train en speel. We hebben ons gericht op:

  • Basis techniek verbeteren
  • Leren wat er fout gaat in de swing
  • Leren van mijn afstanden en spreiding
  Coach_feedback

  Door deze aanpak kreeg ik een solide basis en ben ik naar handicap 3.5 gezakt. Daarnaast kon ik in minder belangrijke wedstrijden best aardig mee. Maandbekers en selectiewedstrijden voor het competitieteam gingen me goed af.

  Maar elke keer als het belangrijk werd, of als er echt goede spelers mee deden, kon ik weer niet scoren. 

  Dit zorgde dat de frustratie per wedstrijd opliep, de sportbeleving in een negatieve spiraal kwam waardoor ik competitief golf ging vermijden.

  Mentaal trainen? Niets voor mij...

  Een aantal jaar geleden hadden we een mentale workshop met het competitieteam op Rozenstein, ik vond het zelf interessant en zag wel de potentie. Mijn team vond het echter belachelijk en ik vond dat ik nog genoeg te sleutelen had aan mijn techniek. Dus ik koos ervoor om eerst mijn techniek te verbeteren met Eduard. Daarna ben ik compleet het mentale aspect vergeten. Ik had niet meer door dat je voor techniek een specialist nodig hebt, maar voor het mentale deel ook. Nu begrijp ik dat je voor elk onderdeel een andere specialist nodig hebt, maar ik dacht toen het zelf wel te kunnen.

  Ik wil positiever worden

  Tijdenlang heb ik geprobeerd om de klassieke golftrucjes en technieken toe te passen.

  • Positief te blijven
  • De flow manipuleren
  • Niet op anderen te letten, Niet naar andermans score kijken
  • Per 4 of 5 holes scores op schrijven
  • Slaan tijdens afleiding om het te leren

  Door deze gedachtes en trucjes ben ik zelf gaan experimenteren om mezelf tijdens wedstrijden in een positieve mentale flow te krijgen en zo beter te scoren. Ik zag verbetering maar zodra ik in de problemen kwam werkte geen van mijn trucjes meer en liep de frustratie wederom op.

  Het is best wel raar dat als je jarenlang hcp 3,5 hebt, het je nooit lukt om een wedstrijd bovenin mee te doen, laat staan winnen. Je gaat een wedstrijd in terwijl je eigenlijk al weet dat je niet de tools hebt om te presteren. Je hoopt alleen maar dat je een keer per ongeluk wint, maar je gelooft er totaal niet in.

  Toch de stap gezet

  Na anderhalf jaar vier dagen in de week trainen, vroeg ik mezelf af, hoe krijg ik er nog 4 slagen vanaf? Die kun je veel beter aan de mentale kant zoeken dan aan de technische kant. Een technische verbetering van 4 slagen zou mij weer 1000 uur kosten. De mentale kant óók trainen is veel productiever dan alleen de technische kant.

  Ondanks dat ik weet dat 90% van alle pro´s een mental coach hebben en we met het competitieteam een sessie met een mentale coach hadden doorlopen. Had ik deze vorm van hulp helemaal niet op mijn vizier. Tijdens een wedstrijd van de Open Tour maakte ik kennis met HeadFirstGolf en besloot ik direct de koe bij de horens te vatten en aan afspraak te maken met Wessel, die kende ik nog wel van Rozenstein. 

  Tijdens het intake gesprek tijdens een ronde op Noordwijk legde Wessel mij heel concreet uit op welke punten er winst te behalen viel. Ik legde wel eens een balletje goed, of ontweek een lastige situatie. Hij hield me als het ware een spiegel voor, confronteerde me met mijn gedrag. Door deze scherpe analyse was ik direct in staat deze problemen te accepteren en begon mijn route om deze aan te pakken. 

  Het was voor mij best even schrikken, ik dacht namelijk dat altijd mijn problemen aanpakte. Dat is wel hoe ik in het werk in elkaar zit.

  Maar in golf was ik niet eerlijk naar mezelf en maakt ik me er makkelijk vanaf om beter te lijken dan ik ben.

  In de basis zijn Wessel en ik aan de slag gegaan met twee overtuigingen.

  Oefenen om te presteren, actief moeilijke situaties opzoeken

  Ik wist niet eens dat het bestond, leedvermijdend gedrag. In mijn werk ga ik altijd de uitdaging aan als er een lastige situatie ontstaat, in plaats van in golf waar ik een pussy was. Dit is een mooi voorbeeld van iets waar ik direct slagen heb gewonnen. Ik ging direct lastige slagen zien als een uitdaging, direct moeilijke situaties trainen.

  Je weet dat je met scores bezig bent en iedereen weet dat het eigenlijk niet moet, maar je weet niet precies waarom het niet mag. Ik heb geleerd mij te focussen op het proces van de taak op dit moment, en niet op de beloning die ik wil behalen. Het proces maakt de beloning, niet andersom. Afdwingen werkt niet in golf.

  Met deze inzichten spoorde Wessel mij aan om anders te gaan trainen. Ik zoek veel meer moeilijke situaties op en ik ben veel meer bezig met mijn pre-shot routine. Welke gedachtes zijn voor mij helpend en welke mentale vaardigheden kan ik tijdens golf inzetten. Door de kennis en ervaring van de training toe te passen in de wedstrijd kan ik daar nu betere resultaten behalen.

  Relativeren en accepteren

  Ik ben nu 5 maanden met Wessel bezig en merk dat ik de drempel van presteren in wedstrijden nu echt over ben met aantoonbare resultaten. Dit heeft de positieve spelbeleving geheel teruggebracht. De grootste verandering merk ik bij rondes waar het geheel fout gaat. Dan sta ik niet meer met clubs te slaan en ik rij niet meer vroegtijdig naar huis. 

  Ik richt mijn aandacht op mijn plan, stel mijn doelen bij en haal alsnog het maximale uit mijn ronde. Die dag is er soms gewoon minder mogelijk. Door die instelling houd ik bijna altijd een goed gevoel over aan de ronde in plaats van onmacht en boosheid. 

  Het geeft namelijk ook een kick als je een goede poging waagt, ook al is de score ruk.

  Nog een hoop te winnen

  Afgelopen maanden heb ik echt stappen gezet, daar ben ik onwijs blij mee. Maar ik weet dat er nog een hoop te winnen is. Ik heb soms nog te hoge verwachtingen, ik ben niet altijd met mijn processen bezig en sta niet altijd met volle overtuiging boven mijn bal. Al mijn verbeterpunten kosten tijd en energie, ook mentaal trainen is soms zwaar. Die uitdaging ga ik graag met Wessel aan.

  Ga jij net als Richard je spel écht verbeteren?
  Maak dan snel een afspraak
  Online of op één van onze locaties
  Zelf inplannen
  €25,-

  Blijf op de hoogte

  Meld je aan voor de maillijst en ontvang een bericht wanneer een nieuw blog uitkomt. Je krijgt gelijk wat oefeningen om je concentratie te verbeteren en te presteren onder druk. Voor op de range / oefengreen / baan / thuis.

  Blogs per categorie

  • Alle
  • Boosheid
  • Concentratie
  • Evenementen
  • Flow
  • Gedragsverandering
  • Motivatie
  • Spanning
  • Veerkracht
  • Zelfreflectie
  • Zelfvertrouwen

  Ben je op de golfbaan liever de jager of de prooi?

  BLOG     ] McIlroy en Hovland stonden in de laatste ronde van The Open gebroederlijk op de eerste ...
  Lees verder

  Van HCP 5 naar 0 met 1 training per week

  BLOG     ] Ga ik dit echt openbaar maken? Nou vooruit, daar gaat ie dan. Mijn naam is ...
  Lees verder

  Beter golfen met mindfulness

  BLOG     ] “Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen.” ~ Jon Kabat-Zinn ...
  Lees verder

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Head First Golf draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders