Golf is geen sport, golf is een extreme sport! | Head First Golf

Golf is geen sport, golf is een extreme sport!

Wessel
Wessel

BLOG     ]

Ken je dat? Die discussie over of golf nu wel of niet een echte sport is?  Wij golfers weten dat de emotionele rollercoaster, die wij 18 holes noemen, je niet in de koude kleren gaat zitten. In de winter verruilen veel golfers de golfbaan voor de besneeuwde bergen. Ik maak de vergelijking tussen golf en wintersport. Die hebben meer met elkaar gemeen dan je misschien denkt. Doe er je voordeel mee, zowel op de baan als in de sneeuw.

Afgelopen januari mocht ik de Canadese Rocky’s van dichtbij bekijken. Het was mijn droom om in Canada te gaan freeriden en te “helikopter skiën”. Daarbij wordt je naar boven gevlogen en ski je alleen maar off-piste. Tijdens mijn avonturen in de bergen heb ik me een aantal dingen gerealiseerd die ik graag met je wil delen! In dit blog schrijf ik over de overeenkomsten tussen de mentale factoren op de berg en op de golfbaan.

Inhoud:
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
    Gevaren analyeren

    Als je zelf op pad bent op de berg buiten de pistes, is het essentieel dat je kennis hebt van de gevaren. Lawines, rotsen, bomen en cliffs zijn een aantal risicofactoren waar je rekening mee moet houden. Dat begint vaak al thuis in Nederland. Met onze groep schatten we in hoeveel sneeuw er gaat vallen en hoe hoog het lawinegevaar gaat zijn in het gebied. In golf begint die voorbereiding voor veel spelers ook al thuis. Op basis van de lengte van de holes, de hoeveelheid water in de baan of de verwachte wind stel je een gameplan op voor de belangrijke wedstrijden.

    Eenmaal aangekomen op de betreffende berg checken we met de groep wat de situatie is. Hoe steil is de helling, welke andere gevaren zien we en zijn er zogeheten safe spots waar je veilig bent van een eventuele lawine? Ook dit denkproces doorloop je als golfer op iedere hole en bijna elke slag.  Waar is de out-of-bounds en is dat water in het spel? En zijn er plekken in de baan waar ik geen last heb van bomen of bunkers, de safe spots.

    Tot nu toe hebben we het over de gevaren van de omgeving, maar als golfer weet je dat je soms ook je eigen gevaar bent. Op de berg houden we rekening met de conditie van groep. Is iedereen nog fit of skiet er iemand op z’n laatste benen? Ook angst en spanning spelen hier een belangrijke rol. Ter illustratie:

    In Canada ben ik in een Treewell geskied, dat is een groot gat in de sneeuw vlakbij een boom. Door de takken en bladeren is daar geen sneeuw gevallen en als je er in skiet, val je een eind naar beneden. Je skies komen vast te zitten waar de sneeuw weer begint aan de achterkant van de boom. Ik zat echt vast.

    Met pijn en moeite heb ik me na 15 minuten weten te bevrijden. Ik was flink aangeslagen en helemaal gesloopt. Ik kom bij mijn maatje aan en hij vraagt of ik oké ben. Ik stond daar even bij stil en antwoordde “nee”. De skidag was klaar. Ik merkte bij het terugskiën dat mijn niveau flink slechter was geworden en dat mijn vertrouwen volledig weg was. De volgende dag ging ik er weer met frisse moed tegenaan en skiede ik weer als vanouds. Als ik ervoor had gekozen om vlak na het incident door te skiën, had ik misschien te gevaarlijke keuzes gemaakt en mijn skivaardigheden van die dag overschat. Ik koos op dat moment dus voor mijn B-game, voor golfers wel bekend 😉

    Terug naar golf, want ik vertelde net dat je als golfer ook je eigen gevaar kunt zijn. Merk jij het wanneer je jezelf overschat? Kun je na 30 holes nog hetzelfde als na 3 holes? Maak je dezelfde keuzes in de baan als je een hole hebt verprutst en je je zelfvertrouwen bent verloren? Dat zijn vragen waar je als golfer beter van kunt worden, of in elk geval beter van kunt gaan scoren. 

    Consequenties van een mindere uitvoering

    Tsja, dit is een lastige. Ik ga niet beweren dat in een lawine terecht komen hetzelfde is als snowman maken op een par 3, maar die 8 kan wel heel naar voelen. Sommige spelers balen eventjes van die hole. Anderen kunnen daar de hele autorit naar huis nog mee zitten.

    Een betere vergelijking is wanneer je op de berg een sprong wel of niet gaat proberen te maken. Het risico is dat je de controle kwijtraakt. Dat je een ski verliest en daar lang naar moet zoeken in de diepe sneeuw. Dat zijn overkomelijke risico’s waar wij als golfer ook mee te maken hebben. Speel je een lange approach over het water heen, of leg je de bal op. Het ergste wat je kan gebeuren is dat je de bal in het water slaat en een strafslag moet noteren. Feit blijft dat je zowel als skiër en als golfer constant bezig bent met de consequenties van een mindere uitvoering.

    Voorbereiden met visualiseren

    Ik merkte dat ik op de berg veel gebruik maak van visualiseren. Als ik een steile afdaling ga skiën met bomen of rotsen op mijn pad, dan stel ik me voor hoe de eerste paar bochten gaan, hoe die voelen en waar ik ze ga maken. Soms merk ik dan dat het niet past of klopt. Dan voelt het niet alsof ik daar de bochten kan maken die ik wil maken. Op zo’n moment schaafde ik mijn beoogde route een beetje bij en visualiseer ik mijn nieuwe route en bochtenpatroon.

    In golf is dit een vaardigheid die ik ook al jaren gebruik. Wanneer ik achter mijn bal sta, visualiseer ik mijn swing en de baan van de bal. Ook dan merk ik soms dat mijn plan niet klopt. Dat de swing die ik in gedachten heb niet het gewenste resultaat gaat opleveren. In dat geval pas ik mijn plan aan en visualiseer ik of ik met deze slag mijn doel ga bereiken.

    Accepteren en er vol voor gaan

    Soms heb je het helemaal goed uitgedacht, maar voer je je plan niet perfect uit. Of je hebt nog niet genoeg informatie om een sluitend plan te maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan blinde schoten op een baan die je niet kent. Op de berg heb je dat ook. Je kunt door wolken, mist of hoogteverschillen niet altijd alles goed zien. Dan is het belangrijk dat je de overtuiging hebt dat je om kunt gaan met wat je misschien tegenkomt. Je maakt een plan tot zover het kan. Daarna laat je het gaan en reageer je zo goed mogelijk op de situatie.

    In de baan zal je dat ook herkennen. Je kunt niet alle risico’s uitsluiten en een plan is nooit 100% waterdicht. Om je gekozen slag wel zo goed mogelijk uit te voeren, zal je moeten accepteren dat je soms het water in gaat slaan of de bunker gaat raken. Vervolgens wil je wel met overtuiging boven de bal gaan staan. Door de mogelijke consequenties te accepteren, ga je er vol voor om je plan uit te voeren en je doel te bereiken.

    Wat je aandacht geeft groeit

    Tijdens het skiën zei onze gids dat je moet kijken naar de sneeuw tussen de bomen waar je doorheen wil skiën. Ik merkte direct dat het soepeler en beter ging, doordat ik mijn aandacht richtte op wat ik wilde bereiken. Het deed me als sportpsycholoog wel een beetje pijn dat ik zoveel bezig was met het vermijden van het gevaar, de bomen. 

    Dat is een valkuil waar je als golfer ook vaak intrapt. Je bent veel bezig met het water of de bunker waar je overheen wil. Vanuit de sportpsychologie is het advies hetzelfde als van de skigids: “Richt je aandacht op wat je wil bereiken, niet op wat je wil vermijden”. Richt je aandacht op de green, of het deel van de fairway waar je je bal wil laten landen.

    Wat fijn, blijkt golf toch een sport te zijn

    Als we kijken naar de opsomming hierboven. De overeenkomsten van golf en skiën of freeriden. Dan kunnen we concluderen dat veel van de mentale vaardigheden voor beide sporten gelden. Gevaarherkenning, analyseren van je eigen niveau, consequenties inschatten, visualisatie gebruiken om je voor te bereiden en met overtuiging de taak uitvoeren zijn thema’s die in beide sporten belangrijk zijn voor een goede afloop. Die argumenten kun je mooi meenemen als je de vraag krijgt of golf wel een echte sport is. Golf is geen sport, golf is een extreme sport!

    Blijf op de hoogte

    Meld je aan voor de maillijst en ontvang een bericht wanneer een nieuw blog uitkomt. Je krijgt gelijk wat oefeningen om je concentratie te verbeteren en te presteren onder druk. Voor op de range / oefengreen / baan / thuis.

    Blogs per categorie

    • Alle
    • Boosheid
    • Concentratie
    • Evenementen
    • Flow
    • Gedragsverandering
    • Motivatie
    • Spanning
    • Veerkracht
    • Zelfreflectie
    • Zelfvertrouwen

    Ben je op de golfbaan liever de jager of de prooi?

    BLOG     ] McIlroy en Hovland stonden in de laatste ronde van The Open gebroederlijk op de eerste ...
    Lees verder

    Van HCP 5 naar 0 met 1 training per week

    BLOG     ] Ga ik dit echt openbaar maken? Nou vooruit, daar gaat ie dan. Mijn naam is ...
    Lees verder

    Beter golfen met mindfulness

    BLOG     ] “Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen.” ~ Jon Kabat-Zinn ...
    Lees verder

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Head First Golf draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders