Hoe Strokes Gained mijn visie op golf compleet veranderde | Head First Golf

Hoe Strokes Gained mijn visie op golf compleet veranderde

Mitchel
Mitchel

BLOG     ]

Hou jij je statistieken bij?

Als fanatieke jonge golfer kreeg ik de opdracht om mijn statistieken bij te houden. Fairway hits, greens in regulation en het aantal putts. Met een flinke dosis zelfdiscipline heb ik dit een jaar of vier van elke wedstrijdronde ingevuld in een Excel bestand. Veel van mijn leeftijdsgenoten kwamen niet zo ver. “Te veel gedoe om bij te houden tijdens het spelen. Het duurt te lang om in te vullen na de ronde. Wat heb je er eigenlijk aan?” Uiteindelijk ben ook ik er, met enige mate van schuldgevoel, mee opgehouden.

Een compleet andere visie

Met zijn boek ‘Every Shot Counts‘ liet Mark Broadie in 2014 zien dat traditionele statistieken als fairway in regulation en putts per ronde vrijwel waardeloos zijn. Je kunt wel vaak de fairway raken, maar liever een approach van 100m uit de rough dan 150m uit de fairway. En 28 putts in een ronde is heel mooi wanneer je veel greens raakt en veel lange putts hebt. Wanneer je veel ballen dicht bij de vlag hebt geslagen en gechipt is 28 putts weer veel.

test 1
Elke slag telt

Met zijn strokes gained methode biedt Mark Broadie een sterk alternatief. 10 jaar lang heeft hij data verzameld van tourprofessionals. Daarvan is bijgehouden hoeveel slagen ze gemiddeld nodig hebben voor een hole van bijvoorbeeld 370m (4). En ook hoeveel slagen ze gemiddeld nodig hebben vanaf 128m uit de fairway (2,9). Als een pro die afstand overhoudt na zijn drive, dan heeft hij met die ene slag dus 0,1 gewonnen.

Realistische verwachtingen

Deze gegevens zijn ook verzameld voor amateur golfers. In de GolfMetrics app kun je jezelf vergelijken met scratch golfers of tourprofessionals. Je krijgt feedback over je spel, van driven tot putten en zelfs per afstandscategorie. Van elke slag weet je of je iets hebt gewonnen of verloren. Je weet of de chip dichterbij had gemoeten, of dat je de putt had moeten maken. Na een aantal ingevulde rondes krijg je een reëel beeld van je eigen spel. Op basis van die informatie kun je bepalen:

 • Of je op een hole het best je driver, een houten drie of een ijzer van de tee kunt slaan.
 • Op welke spelonderdelen je het meest/makkelijkst winst kunt boeken.
 • Wat je van jezelf mag verwachten bij een approach, chip of putt.
Goed te doen

Als je puur op je geheugen vertrouwt, dan is het gevaar dat je alleen de goede en vooral de slechte slagen onthoudt. En dat levert een vertekend beeld op. Met de strokes gained methode is dat verleden tijd. Er zijn verschillende goede apps waarin je dit kunt bijhouden. Ik denk o.a. aan Decade, SpiderGolf en Upgame. Elke heeft zijn voor- en nadelen.

De afgelopen jaren heb ik mijn wedstrijdrondes ingevoerd in de GolfMetrics app. Met wat aantekeningen op mijn scorekaart ben ik per ronde in zo’n 5 minuten klaar. Sinds een jaar is er ook een functie om je mentale processen te beoordelen. De andere apps zijn vaak uitgebreider en Upgame is er één die ik zeker ga testen. Tot nu toe was het dus GolfMetrics, overzichtelijk en goed te doen.

Mijn statistieken van 2021:
Tijd om in de spiegel te kijken

Zondag speel ik mijn laatste wedstrijd van het seizoen. De finale van de Open Golf Tour. Een mooi moment om de balans op te gaan maken. De afgelopen jaren heb ik regelmatig gespeeld, maar nauwelijks getraind. Met de verzamelde gegevens heb ik een goede 0-meting van mijn spel. Op basis daarvan ga ik een plan maken om mijn spel te verbeteren. Mijn eigen lessen in praktijk brengen. Ik zal je zo nu en dan op de hoogte houden. En ik sta open voor advies! Wat zou jij me aanraden op basis van de statistieken hierboven? Laat het me weten.

Bron:
Golf Metrics proberen?

We hebben een Head First Golf Teamaccount bij Golf Metrics. We hebben nog enkele plekken beschikbaar die we kunnen aanbieden voor €5,- per maand. Net wat scherper geprijsd dan in de app store en maandelijks opzegbaar.

Een database van mentale Skills & Drills
Skills-Drills

Skills & Drills – Wil je artikelen en concrete oefeningen die je helpen om te presteren onder druk, maar ook om je focus scherp te houden, te geloven in jezelf, je emoties te managen, gedreven te blijven en in de flow te komen bij het golfen?

Voor €7,- per maand word je Insider en heb je toegang tot de Skills & Drills module. Voor € 70,- ben je een jaar lid en mag je als bonus deelnemen aan een Monthly Mental Webinar naar keuze. Je kunt op elk moment zelf het lidmaatschap stopzetten.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maillijst en ontvang een bericht wanneer een nieuw blog uitkomt. Je krijgt gelijk wat oefeningen om je concentratie te verbeteren en te presteren onder druk. Voor op de range / oefengreen / baan / thuis.

Blogs per categorie

 • Alle
 • Boosheid
 • Concentratie
 • Evenementen
 • Flow
 • Gedragsverandering
 • Motivatie
 • Spanning
 • Veerkracht
 • Zelfreflectie
 • Zelfvertrouwen

Ben je op de golfbaan liever de jager of de prooi?

BLOG     ] McIlroy en Hovland stonden in de laatste ronde van The Open gebroederlijk op de eerste ...
Lees verder

Van HCP 5 naar 0 met 1 training per week

BLOG     ] Ga ik dit echt openbaar maken? Nou vooruit, daar gaat ie dan. Mijn naam is ...
Lees verder

Beter golfen met mindfulness

BLOG     ] “Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen.” ~ Jon Kabat-Zinn ...
Lees verder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Head First Golf draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders