Speel jij soms als een woeste aap? Probeer dit eens.

Jeroen
Jeroen

BLOG     ]

Het leek zo’n topdag te worden. Alles leek vanzelf te gaan. Maar de 11e en de 12e gingen minder lekker, nu de 13e…: Je voet glijdt weg bij het slaan van je driver. Gevolg: in de rough. En je tweede bal landt weer in de rough..! Dat is een tegenvaller, maar je denkt de green wel te halen vanaf daar. Je neemt het risico om over een diepe bunker te slaan. PLOF, in de lip. Vanuit die positie is het lastig om de green te halen. Je probeert het toch en… Veel te ver. De green voorbij. Dan is er toch een lichtpuntje op deze 13e hole. Je chip naar de green is goed. Maar ho! Hoo hoo! Hij rolt maar door en door, helemaal van het plateau af.. Je hebt nog 2 putts nodig om hem te holen voor double bogey. Weg voorsprong. Terug bij af.

Wat is jouw plan als alles opeens mislukt? Hoe goed ben jij voorbereid op een situatie als deze? Hebben teleurstellingen invloed op jouw shotkeuze?
Inhoud:
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
    Je ronde in perspectief

    In je trainingen bereid je je voor op rondes die je speelt als capabele, logisch denkende golfer. Maar als je eerlijk bent, zien je rondes er vaak heel anders uit. Na een paar slechte ballen vertoon je meer gelijkenis met een net geklede, woeste aap die uit alle macht zijn ware aard probeert te verhullen. Het stadium van logisch nadenken ben je ruim gepasseerd en je emoties worden steeds sterker. Dit zijn de momenten dat een goede voorbereiding het verschil kan maken tussen een belachelijke bal in de rough en simpel maar succesvol opleggen.

    Als je na de 18e langzaam uit je roes ontwaakt, transformeer je geleidelijk weer naar je rationele zelf. Dan heeft psychologische effect dat de Hindsight bias wordt genoemd je in zijn greep: wetende dat je keuzes verkeerd zijn uitgepakt, zien ze er belachelijk uit. Ze zien er zelfs zo stom uit dat je niet verwacht ze snel nog eens te maken. Daarom besteed je er in je volgende trainingen geen aandacht meer aan. In plaats daarvan hou je stug vast aan je geloof: ‘Emoties zouden mijn spel niet moeten beïnvloeden’.

    Je ontkent de realiteit liever dan dat je erop anticipeert.

    Tijdens de beruchte 13e hole van hierboven, preekt de commentator van Ziggo Sport Golf: ‘Dit soort coursemanagementfouten verwacht je niet tijdens een US Open. Al helemaal niet van een beredeneerde speler als DeChambeau!’ Na bogeys op de 11e en de 12e, en de double bogey op de 13e was de voorsprong van DeChambeau geheel verdampt. Misschien wordt het tijd dat je je wél gaat voorbereiden op dit soort emotionele ineenstortingen. Zeker als je ziet dat het zelfs een beredeneerde prof als DeChambeau overkomt!

    Emoties beïnvloeden ons spel

    Onderzoek laat zien dat hoog opgelopen emoties je vermogen om beslissingen te maken kunnen verstoren. Sterke emoties activeren onze fight-or-flight reactie. Als je moet vechten of vluchten is het niet handig om rustig te gaan staan nadenken. Het ‘emotie-centrum’ in je hersenen schakelt het ‘beslissingscentrum’ dan deels uit. Je wil dus een plan hebben dat je kunt uitvoeren, op het moment dat je niet goed kunt nadenken. Als de situatie zich voordoet, hoef je die alleen nog maar te herkennen. Je hoeft geen plan meer te bedenken, die staat al op de plank. Je hoeft hem er alleen nog maar bij te pakken en uit te voeren. Ik zal een aantal concepten met je doornemen om je op weg te helpen.

    Accepteren

    De eerste stap is het accepteren van je ineffectieve gedachtes en gevoelens, hoe vervelend ze ook zijn. Misschien ben jij, net als ik, altijd opzoek geweest naar de uitknop van deze ineffectieve emoties en gedachten. Tijdens mijn stage bij Head First Golf werd het me steeds duidelijker dat deze uitknop niet bestaat. Proberen je frustratie en spanning niet te voelen, maakt het alleen maar erger. De kunst is juist om ze op te merken, te accepteren en je te richten op je taak terwijl je deze gedachten en emoties ervaart.

    Je emoties en gedachten accepteren betekent niet dat je je speelniveau van die dag moet accepteren. Je wil accepteren dat je ineffectieve gedachtes en emoties hebt en vervolgens zo goed mogelijk spelen. Acceptatie is een belangrijke eerste stap. Als je blijft vechten tegen je emoties en gedachten heb je er een vijand bij. Je vecht dan niet alleen tegen de moeilijkheden van de baan, maar ook tegen jezelf.

    Als je dit gevecht met jezelf staakt, kun je al je aandacht gebruiken om je beste ballen te slaan.

    Het is oké om gefrustreerd te raken als het niet lukt. Uiteindelijk gebeurt dat bij iedereen.

    Eenvoud is goud

    Ik heb een tijd de vechtsport Krav Maga beoefend. Deze vechtsport bereid je voor op hele stressvolle situaties en wordt bijvoorbeeld toegepast door het leger. Eén van de uitgangspunten van deze sport is dat je nauwelijks kunt nadenken als je veel stress ervaart. De technieken worden daarom zo simpel mogelijk gehouden en tot in den treuren getraind om het automatisme zo goed mogelijk in te slijten. Om dure blunders in je spel te voorkomen kun je dit voor golf ook toepassen. Wat zijn de slagen waar jij altijd op terug kunt vallen? Gebruik deze op de momenten dat je echt gefrustreerd raakt.

    Safety First

    Als het opeens slecht gaat, ben je geneigd om te veel risico te nemen. Dit is een natuurlijke neiging, maar kan je soms flink in de weg zitten. In het voorbeeld van DeChambeau wordt dit psychologische fenomeen Loss Aversion perfect geïllustreerd. De top 10-speler zat op rozen, maar alles draaide om in een paar holes. Als een mogelijkheid zich dan voordoet om aan die nachtmerrie te ontsnappen, dan ben je geneigd om die aan te grijpen, hoe klein de kans op succes ook is. Dat is de reden dat wanhopige kamikaze ballen nog bestaan. Die te risicovolle bal over die diepe bunker, waarbij je toch voor de green gaat om je score te redden. Maar dit is vaak precies waar de ellende onomkeerbaar wordt. Want wanneer sla jij meer wonderballen, als alles vanzelf lijkt te gaan of als niks lukt?

    Natuurlijk is het nemen van gecalculeerde risico’s een belangrijk onderdeel van golf.

    Met te voorzichtig spel ontneem je jezelf kansen.

    Maar vaak slaan we onze beste ballen als we in de flow zitten, niet als het opeens minder gaat. Forceer het dus niet, maar hou het simpel en sla geen ballen die je anders ook niet zou slaan. Kortom:

    ‘Als het opeens minder gaat, dan neem ik meer marge dan normaal.’

    Bouwen aan vertrouwen

    Als niks meer lukt is er één ding dat we hard nodig hebben: Zelfvertrouwen. Als bal na bal ongelukkig landt, weet je na een tijdje echt niet meer wat je nog moet doen. ‘Waar het aan ligt? Geen flauw idee meer!’ Dit is dat moment dat je wil gaan experimenteren. Maar door juist nu over te gaan naar de simpelste slagen in je slagenarsenaal en iets minder risico te nemen, neemt de kans op een klein succesje toe. Een balletje wat dichterbij op de fairway leggen is misschien niet grandioos. Maar als dat je plan is en het lukt, lukt er tenminste weer iets. Als je vervolgens nog een paar keer een relatief makkelijk shot kiest, is de kans groot op een paar kleine succesjes achter elkaar. Opeens krijg je weer het gevoel dat je invloed hebt op waar de bal landt. Je krijgt langzaam maar zeker weer het gevoel dat je iets kunt. En het machteloze gevoel maakt langzaam plaatst voor nieuw geloof.

    Als... Dan... Plan

    Als je ‘beslissingscentrum’ deels uitgeschakeld is, is het dus belangrijk dat je al een plan hebt uitgedacht. Van tevoren. Op een moment dat je helder kon denken. Dan hoef je de situatie alleen nog maar te herkennen. Probeer je emoties en gedachten te accepteren, deze horen erbij. Kies vervolgens een eenvoudige slag die je goed beheerst, met weinig risico.

    Want eenvoud is goud en safety first!

    Zo kun je bouwen aan vertrouwen.

    De vorm Als … dan … werkt goed voor zo’n plan. Bijvoorbeeld: Als ik een moeilijke ligging heb, dan overweeg ik mijn opties en kies ik voor de slag met een grote kans van slagen’ Onder het kopje Safety first kwam ook al zo’n plannetje langs. Andere voorbeelden van ‘Als …’ kunnen zijn:

    • Als ik met mijn club wil gooien, dan …
    • Als ik een korte put mis, dan …
    • Als ik denk ‘Ah wat maakt het ook allemaal uit’, dan …

    Misschien weet je voor jezelf nog een paar goeie ‘Als’ situaties?

    Het is natuurlijk belangrijk dat je ook een ‘Dan …’ gedeelte voor je plan bedenkt. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op:

    • Je strategie en je clubkeuzes
    • Je routine en je aandachtspunten
    • Je gedrag

    Om je nog iets verder op weg te helpen geef ik je nog een voorbeeld. Deze heeft betrekking op het missen van een korte putt, want dat vindt niemand fijn. Een Als…Dan… plan voor deze situatie kan zijn:

    ‘Als ik een korte putt mis, dan zet ik een kruisje op mijn scorekaart, haal ik rustig en diep adem op weg naar de volgende tee. Daar hou ik me aan mijn gameplan en gebruik ik mijn routine om mij volledig op de volgende slag te richten.’

    Zo voorkom je dat je uit frustratie probeert je driver zo ver mogelijk te rossen. Probeer het nu maar eens voor jezelf en hou die goeie ronde de volgende keer tot het einde vol!

    Check hier mijn artikel voor Insiders: Gelaagde doelen om je moeizame dag goed door te komen. Gelaagde doelen maken je Als … dan … plan compleet!

    14 juli - Monthly Mental: Korte putts

    Aanstaande woensdag, 14 juli, organiseren we om 19:30 een Monthly Mental. Het thema is Korte putts. Doordat we vinden dat deze er altijd in moeten neemt de druk toe. Wat kun je doen om ze vaker te maken. Sluit via Zoom aan bij onze workshop en verbeter jouw mentale skills.

    Je kunt je hieronder direct vrijblijvend aanmelden en we hanteren voorlopig het Betaal Wat Je Wil principe voor deze workshops. Na afloop ontvang je een betaalverzoek waarbij je zelf het bedrag mag bepalen.

    Blijf op de hoogte

    Meld je aan voor de maillijst en ontvang een bericht wanneer een nieuw blog uitkomt. Je krijgt gelijk wat oefeningen om je concentratie te verbeteren en te presteren onder druk. Voor op de range / oefengreen / baan / thuis.

    Blogs per categorie

    • Alle
    • Boosheid
    • Concentratie
    • Evenementen
    • Flow
    • Gedragsverandering
    • Motivatie
    • Spanning
    • Veerkracht
    • Zelfreflectie
    • Zelfvertrouwen

    Ben je op de golfbaan liever de jager of de prooi?

    BLOG     ] McIlroy en Hovland stonden in de laatste ronde van The Open gebroederlijk op de eerste ...
    Lees verder

    Van HCP 5 naar 0 met 1 training per week

    BLOG     ] Ga ik dit echt openbaar maken? Nou vooruit, daar gaat ie dan. Mijn naam is ...
    Lees verder

    Beter golfen met mindfulness

    BLOG     ] “Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen.” ~ Jon Kabat-Zinn ...
    Lees verder

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Head First Golf draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders