De yips en oplossingsgerichte verbeelding

Mitchel
Mitchel

BLOG     ]

Wanneer putt je goed?

In mijn vorige blog heb ik één en ander verteld over de putt yips in golf. De yips kunnen erg frustrerend zijn voor golfers en logischerwijs is op verschillende manieren geprobeerd om ze te bestrijden. Uit een tweetal onderzoeken is naar voren gekomen dat een oplossingsgerichte verbeeldingsaanpak, in ieder geval voor een aantal golfers met de yips, heeft geleid tot aanmerkelijke verbeteringen.

Verbeelding

Allereerst heeft de term verbeelding wat uitleg nodig.

Verbeelding is een mentale techniek waarbij een ervaring wordt gecreëerd die op dat moment niet plaatsvindt.

Zoals de term al aangeeft kan men bijvoorbeeld in gedachten een situatie voor zich zien, maar verbeelding is meer dan dat. Het gaat niet alleen om het zien van de situatie, maar ook om het horen van de bijbehorende geluiden, het voelen van de objecten of bewegingen, het ruiken van de geuren en het ervaren van de emoties.

yips-verbeelding
Oplossingsgericht

In de beschreven onderzoeken werd verbeelding op een oplossingsgerichte wijze ingezet. Bij deze aanpak gaat het er vooral om dat:

 • De aandacht wordt gericht op de oplossing (en dus niet op het probleem)
 • De situaties waarin het probleemgedrag zich niet voordoet staan centraal
 • Doelen worden geformuleerd op een manier waarbij men beschrijft wat men wel wil bereiken (en dus niet wat moet worden vermeden)
Wat is het effect?

In een onderzoek bij een golfer met handicap lager dan vijf, die drie jaar last had van de yips, werden goede resultaten bereikt. Bij de voormeting had hij gemiddeld 9,2 yips per ronde van 18 holes. Een dag voor elk van de vijf rondes daarna doorliep hij een oplossingsgerichte verbeeldingssessie met de onderzoeker. In de rondes die volgden had hij gemiddeld nog maar 0,2 yips per ronde.

Dit bemoedigende resultaat leidde ertoe dat er twee jaar later een vergelijkbaar onderzoek werd gedaan met drie golfers die last hadden van de yips. Ze speelden allen al ruim 24 jaar golf, hadden maximaal handicap 6, speelden minimaal twee keer per week en gaven aan last te hebben van de yips. Tijdens de voormeting hadden de spelers tussen de 2 en de 6 yips per 9 holes. Deze spelers doorliepen, direct voorafgaand aan hun vijf daaropvolgende rondes, een oplossingsgerichte verbeeldingssessie met de onderzoeker. In deze rondes hadden de spelers tussen de 0 en de 2 yips per ronde.

Een aantal kanttekeningen

In beide onderzoeken lieten de spelers een duidelijke vooruitgang zien. Deze onderzoeken kennen echter ook hun beperkingen.

 • Er waren slechts een klein aantal deelnemers
 • Er werd geen onderscheid gemaakt tussen de typen van yips
 • Het is onduidelijk of de verbetering later behouden bleef
 • Andere factoren, zoals aandacht van de onderzoekers of een lagere ervaren druk, zijn niet uit te sluiten als verklaring voor de verbetering

Om de werking van deze oplossingsgerichte verbeeldingsaanpak daadwerkelijk vast te stellen zal er meer onderzoek nodig zijn.

Het proberen waard

Op basis van de uitkomsten tot nu toe kan in ieder geval worden gesteld dat de spelers die deel hebben genomen aan deze onderzoeken een duideljke verbetering lieten zien. Voor golfers die last hebben van de yips is de oplossingsgericht verbeeldingsaanpak in ieder geval het overwegen waard. Neem gerust contact op wanneer je hier meer over wilt weten.

Bronnen
Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin
Deel op whatsapp
Deel op email

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maillijst en ontvang een bericht wanneer een nieuw blog uitkomt. Je krijgt gelijk wat oefeningen om je concentratie te verbeteren en te presteren onder druk. Voor op de range / oefengreen / baan / thuis.

Blogs per categorie

 • Alle
 • Concentratie
 • Evenementen
 • Gedragsverandering
 • Motivatie
 • Spanning
 • Veerkracht
 • Zelfreflectie
 • Zelfvertrouwen

Wat 14 wetenschappelijke bronnen zeggen over presteren onder druk

BLOG     ] Wat is moeilijker? Een putt op hole 18, 2 meter met een beetje break van …

Lees verder

Speel jij soms als een woeste aap? Probeer dit eens.

Het leek zo’n topdag te worden. Alles leek vanzelf te gaan. Maar de 11e en de 12e gingen …

Lees verder

Verwacht minder, speel beter

Wat zou het toch heerlijk zijn als al onze verwachtingen uitkomen. Je drives komen op de fairway, je …

Lees verder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Head First Golf draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches