Een goede approach voor een vol terras | Head First Golf

Een goede approach voor een vol terras

Wessel
Wessel

BLOG     ]

Je staat op de fairway van de 18e. Je merkt dat er wat mensen op het terras zitten te kijken. Je denkt: “Shit, nu moet ik hem wel op green slaan. Ik doe gewoon net of ze er niet zijn.” Je duft je bal en je kan wel door de grond zakken. Nu heeft iedereen gezien dat je er niets van kan.

Dat komt je vast bekend voor. De meeste golfers die wedstrijden spelen herkennen dit wel. Zeker de eerste paar keer dat je in deze situatie komt, is de kans hierop groot. In dit blog leg ik uit waarom het moeilijk is met pottenkijkers, of publiek😉, en hoe je daar het beste mee om kan gaan.

Inhoud:
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
  Hoe komt het dat het anders is om voor publiek te spelen?

  Om te beginnen maakt het ons best veel uit wat anderen van ons denken, ook al ontkennen we dat graag. Dus we willen graag laten zien dat we best een beetje kunnen golfen. Dat we niet zo’n sukkel zijn die er niets van kan.

  Omdat we dat graag willen, leggen we onszelf extra druk op. Druk kan ervoor zorgen dat we verkeerde beslissingen nemen, meer gaan nadenken en bewegingen minder automatisch uitvoeren. Vandaar die duffer richting de 18e green.

  De situatie verandert als er publiek bij is. Je bent gewend om alleen met je maatje of je flightgenoot te spelen. Die ken je al wat langer, je bent bekend met zijn/haar aanwezigheid en weet heel goed dat je kunt presteren terwijl die persoon erbij is. Het publiek is een extra omgevingsfactor en je hebt nog niet zo vaak met publiek getraind of gespeeld. Je bent er nog niet aan gewend. Nieuwe situaties zijn vaak lastiger dan vertrouwde situaties.

  IMG_2021-2-3_14-13-35_181

  Daarnaast speelt sociale facilitatie een rol. Simpel gezegd zorgt de aanwezigheid van andere mensen ervoor dat je er een schepje bovenop doet qua inzet. In taken die je al goed beheerst zul je dan beter gaan presteren. In taken die je nog niet zo goed beheerst juist slechter. Dat heeft dus te maken met hoe goed je vindt dat je bent in de betreffende slag. Vind je bijvoorbeeld dat je goed kunt driven? Dan sla je waarschijnlijk een goede of zelfs betere drive. Vind je jezelf een matige putter, dan is de kans groter dat je die putt van 2 meter op 18e green mist.

  Daarbij is het vaak nóg lastiger als het al een paar keer verkeerd is gegaan. Dan denk je terug aan de vorige keer dat het niet lukte. Dit is niet goed voor je vertrouwen en maakt de kans groter dat je weer een slechte bal slaat. Al met al zijn er best wat mentale redenen waardoor het zo lastig is om met publiek te spelen. Gelukkig kunnen we er wel beter in worden!

  Wat kan je doen om toch goed te presteren met publiek?

  Ja, het is jouw beurt. Je loopt de eerste tee op en teed je bal op. Je gaat achter je bal staan en merkt dat de twee flights na jou staan te wachten en te kijken. Nu maar hopen dat die eerste drive goed is. Je voelt de ogen van de toeschouwers in je rug terwijl je je stand inneemt. Ze fluisteren nog een beetje en je ergert je daaraan. Je slaat je bal rechts de shit in en je bent kwaad. Klotepubliek, kunnen ze niet gewoon stil zijn.

  Als er mensen staan te kijken, denk je al snel dat ze graag willen zien dat je het slecht doet. Ramptoeristen op zoek naar leedvermaak. Maar weet je dat zeker? Heb je het aan ze gevraagd? Deze aanname die je doet, zorgt voor stress en slechte swings. In de praktijk zijn mensen die staan te kijken nog steeds vooral met zichzelf bezig. Het maakt ze niet echt uit of jij een goede of een slechte bal slaat. Daar hoef je je dus geen zorgen om te maken! 

  Zo, je staat dus op de tee met een berg fans. Lekker gevoel zeg. Nu is het tijd om je te gaan voorbereiden op je slag. Draai dus altijd je volledige routine af! Maak een plan en zorg er voor dat je geconcentreerd en met overtuiging boven de bal komt te staan. Door publiek voeren mensen hun routine vaak versneld of vertraagd uit. Zorg ervoor dat je je aandacht op de huidige taak richt!

  Zoals je merkt, is zelfvertrouwen bij spelen met publiek een belangrijke factor. Je zelfvertrouwen kun je verhogen door een vergelijkbare slag in gedachten te nemen, waar je een goede bal sloeg. Goede ervaringen uit het verleden zorgen er namelijk voor dat je meer vertrouwen hebt in je eigen capaciteiten. Je kunt dit toepassen tijdens, of net voor, je pre-shot routine. Herinner een goede approach die je onder druk hebt geslagen en visualiseer hoe dat toen ging. Probeer de spanning die je toen voelde op te roepen en de swing te voelen die je toen hebt gemaakt. Breng daarna je aandacht terug naar wat nu de taak is en maak je pre-shot routine af!

  5 stappen blueprint - o

  Deze tips klinken allemaal vrij eenvoudig, maar het kost tijd en oefening om ook met publiek je beste spel te laten zien. Daarnaast gaat de spanning ook nooit helemaal weg wanneer er toeschouwers zijn. Accepteren dat dit onderdeel is van het spel en dat je met die extra spanning toch goed kunt spelen, is de laatste vaardigheid die je kunt inzetten om beter te presteren met publiek.

  Blijf op de hoogte

  Meld je aan voor de maillijst en ontvang een bericht wanneer een nieuw blog uitkomt. Je krijgt gelijk wat oefeningen om je concentratie te verbeteren en te presteren onder druk. Voor op de range / oefengreen / baan / thuis.

  Blogs per categorie

  • Alle
  • Boosheid
  • Concentratie
  • Evenementen
  • Flow
  • Gedragsverandering
  • Motivatie
  • Spanning
  • Veerkracht
  • Zelfreflectie
  • Zelfvertrouwen

  Ben je op de golfbaan liever de jager of de prooi?

  BLOG     ] McIlroy en Hovland stonden in de laatste ronde van The Open gebroederlijk op de eerste ...
  Lees verder

  Van HCP 5 naar 0 met 1 training per week

  BLOG     ] Ga ik dit echt openbaar maken? Nou vooruit, daar gaat ie dan. Mijn naam is ...
  Lees verder

  Beter golfen met mindfulness

  BLOG     ] “Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen.” ~ Jon Kabat-Zinn ...
  Lees verder

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Head First Golf draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders