Van HCP 5 naar 0 met 1 training per week

Mitchel
Mitchel

BLOG     ]

Ga ik dit echt openbaar maken? Nou vooruit, daar gaat ie dan.

Mijn naam is Mitchel Kevenaar, mijn handicap is 5,0 en ik ga een + handicap halen.

Zo, dat is eruit. Voelt goed. Spannend ook.

Een + handicap is een handicap die lager is dan 0. Er komt een ‘-‘ bij je handicap te staan, maar het heet een + handicap, omdat je slagen bij je bruto score moet optellen om je netto score te berekenen. Een + handicap dus, daar ga ik voor.

In het vervolg lees je meer over mij en hoe ik dit doel ga bereiken, maar vooral wat jij hieraan gaat hebben. Denk je dat het me gaat lukken?

Inhoud:
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

    Geleerde lessen

    Geloof in eigen kunnen
    Op mijn 9e ging met mijn vader mee naar de golfbaan en sloeg ik mijn eerste bal. Toen ik 13 was werd ik geselecteerd voor de NGF-jeugdselectie. Toen ik 16 was kreeg ik te horen dat ik niet door mocht naar Jong Oranje. Zeker een teleurstelling, maar geen verrassing. Mijn niveau bleef achter bij dat van mijn leeftijdsgenoten. Rondjes 76 en 77 kon ik wel maken. Zo nu en dan zat er een 73 of 74 bij. Maar par of beter kreeg ik niet voor elkaar.
     
    Destijds vond ik dat die andere jongens meer talent hadden dan ik. In mijn lichting zaten:
     
    • Sander van Duijn, Pro Golf Tour speler en de huidige hoofdcoach van Houtrak.
    • Taco Remkes, drievoudig winnaar op de Challenge Tour die twee seizoenen op de European Tour heeft gespeeld en nu bondscoach is.
    • Jurrian van der Vaart, die langzaam maar zeker steeds beter werd en uiteindelijk via de Alps Tour een aantal jaar op de Challenge Tour heeft gespeeld.
    • In mijn laatste jaar heb ik nog een paar trainingen met Wil Besseling meegemaakt die later als wereldkampioen bij de amateurs na een lange periode op de Challenge Tour nu een vaste plek op de DP World Tour heeft veroverd.
    Ik sloeg de bal minder goed dan hen, maar door verstandig te spelen kon ik qua score lange tijd goed meekomen. Ik was in Nederland zelden de beste, maar ook nooit de slechtste. Ik vond dat ik naast mijn VWO hard trainde en er alles voor deed. Ik droomde van een carrière als profgolfer. Maar écht geloven deed ik het niet.
     
    De reality check kwam toen ik mee mocht doen aan het British Boys under 16. In die periode was ik tevreden met elke score onder de 80. Ik was erg onder de indruk van mijn Engelse flightgenoot die fluitend twee keer 75 maakte en daarmee net de cut haalde. De cut die ik ruim mistte. Ik maakte 81 en 80 en werd 113e. Een 14-jarige jongen won het toernooi met een eindscore van -8.
    Veel talent of hard trainen?

    Ik vond dat het die andere jongens makkelijker afging dan mij. Dat het talent was dat de doorslag gaf. Mede door mijn ervaringen als golfer ben ik mij gaan verdiepen in de (sport)psychologie. En daar kwam ik op een ander spoor.

    Hard work beats talent when talent doesn’t work hard.   ~   Basketballcoach Tim Notke

    Een mooie boodschap, maar nog niet volledig. Ten tijde van mijn studie psychologie was de 10.000 uur regel erg populair. Als je ergens 10.000 uur voor traint dan kun je daar expert in worden. Mensen die geen expert zijn hebben (vaak) ook geen 10.000 uur getraind. Aldus Malcolm Gladwell die in zijn boek “Outliers” het werk van professor Anders K. Ericsson wat vrij interpreteerde.

    In het originele onderzoek onder violisten werd er gekeken naar de verschillen in het aantal uren training tussen professionele violisten, topstudenten, goede studenten en studenten in opleiding tot muziekleraar. Hoe hoger het niveau, hoe meer ze geoefend hadden. Het was gangbaar om succes toe te schrijven aan talent. De conclusie van dit onderzoek was dat dit niet klopt. Succes is het resultaat van minimaal 10 jaar lang intensief oefenen.

    Waar Gladwell de nadruk legde op hoeveel er geoefend werd, lag in het originele onderzoek ook de nadruk op hoe er geoefend werd. Deliberate practice is een term die zich misschien het best laat vertalen als doelbewust oefenen. Het gaat om relevante oefeningen met feedback over het resultaat. Met behulp van een leraar of coach, maar zeker ook alleen. Het is gericht op je zwakke punten met veel herhalingen. Daarom vraagt het inzet en concentratie en is het niet per se leuk

    Misschien hadden mijn leeftijdsgenoten meer aanleg of talent waardoor ze sneller een hoger niveau bereikten. Met de kennis van nu weet ik niet of dat doorslaggevend is geweest. Misschien had mijn uiteindelijke niveau net zo hoog of hoger kunnen zijn, als ik meer doelbewust had getraind en het langer had volgehouden.

    Goed swingen of goed golfen

    Dit kan hetzelfde zijn, maar dat hoeft niet. Als ik terugdenk aan mijn golflessen en trainingen, dan lag er veel nadruk op techniek. 

    • Neutrale grip
    • One-piece take-away
    • Gestrekte linkerarm
    • Niet te ver in de backswing
    • Etc.

    Oefenen deed ik op de range. Van een mat. Bal na bal. Letten op je verbeterpunten in de swing. Met veel herhalingen de goede beweging inslijpen. Hetzelfde gold voor het korte werk en putten. 100 putts van 1m achter elkaar maken. Het advies was om in de baan niet met techniek bezig te zijn, maar ik was er zo aan gewend om een swinggedachte te hebben, om bezig te zijn met het maken van een goede swing, dat ik niet wist hoe dat moest. Bij elke slag stond ik te denken boven de bal.

    Bij goed golfen gaat het erom de bal op een succesvolle manier van A naar B te krijgen. Het maakt de bal niet uit hoe je de club vast hebt of hoe ver je backswing is. Die krijgt alleen de energie mee die het clubblad op het moment van raken overbrengt. Van de ruim 100 jongens die het beter deden dan ik bij het British Boys waren er misschien wel 80 waarvan wij Nederlanders toen vonden dat ze een gekke of zelfs lelijke swing hadden. Maar ze kregen de bal wel beter van A naar B dan wij met onze “mooie” swings. Ook op de Tour zie je dat je op vele manieren een goede bal kan slaan.

    Het gaat er niet zozeer om hoe je swingt, maar hoe je de club beweegt door impact en wat voor effect dit op de bal heeft. Dat is één van de dingen die ik anders ga doen. Minder nadruk op swingen volgens het boekje. Impact is leidend.

    Les van de pro of zelf ontdekken?

    Tijdens mijn studie sportpsychologie leerde ik ook meer over een begrippen als motorisch leren, impliciet leren en zelforganisatie. (Waarschuwing: grove versimpeling om het punt te verduidelijken). Als je als golfer als doel hebt om de bal naar een vlag 100m verderop te slaan en je mist hem rechts, dan probeer je de volgende naar links te slaan. Als die te veel links is, probeer je de volgende wat minder naar links te slaan. Je weet niet wat je precies doet om de bal meer naar rechts of links te slaan, maar je krijgt het wel voor elkaar. Uiteindelijk sla je de bal steeds dichterbij waar je hem hebben wil.

    Na mijn ervaringen met swinggerichte instructies was dit een aanlokkelijk alternatief. Als je niet weet hoe je het doet, kun je er ook niet over nadenken. Toch is dit andere uiterste waarbij je helemaal niet met instructie en techniek bezig bent ook niet reëel. Golfles is geen garantie voor succes, maar zonder instructie komen de meeste mensen ook niet verder. Met alleen trial-and-error kost het zoveel tijd om een hoog niveau te halen dat een mensenleven niet lang genoeg is. Bij een gebrek aan vooruitgang geven mensen het op

    Uiteindelijk sta je er als golfer alleen voor. Het is dus essentieel om zelf te ontdekken en te doen. Je kunt een bal hoger of lager slaan, zonder dat je precies weet wat je doet om dit voor elkaar te krijgen. De (technische) kennis en kunde van coaches helpt om je leerproces te versnellen. Swinginstructie én zelf ontdekken werken allebei, maar niet altijd. De kunst zit in het beantwoorden van de volgende vragen: Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe?

    Maak training relevant
    Het doel van trainen is beter worden. De grote vraag is waar en wanneer. Het voelt vaak lekker als je aan het eind van een les of training de ballen staat te strepen. Maar dat is niet waar het om gaat.
     
    • Eerst wil je iets kunnen (acquisitie).
    • Dan is het fijn als je het over een maand nog steeds kunt (retentie).
    • Nog mooier wordt het als je het ook kunt tijdens de wedstrijd en onder druk (transfer).
    Iets kunnen aan het eind van de les op de range of de oefengreen is een mooi begin, maar je kan niet er niet zomaar van uitgaan dat het dan in de baan ook goed gaat komen. Dat is een andere situatie.
     
    Om beter te worden heb je trainingssituaties en oefeningen nodig waarin je iets nog niet kunt. Waarbij je aan het eind van de sessie de ballen misschien nog wel slechter gaat dan in het begin. Vooruitgang merk je niet doordat je betere ballen slaat aan het eind van de training, maar doordat je startniveau tijdens volgende trainingen en uiteindelijk in de wedstrijd omhooggaat.
     
    Een voor de hand liggende manier om je training meer op de wedstrijd te laten lijken is door in de baan te gaan trainen en wedstrijdjes te doen met anderen. Een wedstrijdsimulatie. Het wordt nooit 100% zoals een echte wedstrijd, maar ook een klein beetje extra spanning heeft al een positief effect op je wedstrijdprestaties.
    Gelukkig hoeft een training niet in alle facetten te lijken op de wedstrijdsituatie die je wil verbeteren. Het gaat erom dat je uitgedaagd wordt op de punten die voor jou het verschil maken. Dat kan ook op de range.
     
    Je merkt bijvoorbeeld dat je de afslag op hole 17 vaak rechts in het water slaat. Maar op holes waar er geen water rechts is, sla je de bal veel vaker rechtdoor. Je kunt dan een spelvorm op de range doen. 5 ballen met de driver, strafpunten voor een mis rechts en kijken hoeveel punten je kunt halen. Als die oefening jou een beetje hetzelfde laat voelen als op de tee van 17, dan is dit een relevante training. Vooruitgang in deze oefening vergroot je kansen op de baan. Als je op die manier naar je spel en je training leert kijken, dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Je oefent doelbewust.

    Het plan

    De analyse
    In de periode 2015 – 2016 heb ik met PGA Pro Jan Maarten Nijhoff aan mijn spel gewerkt. Mijn approaches waren mijn zwakke punt. Onze aanpak leverde vooruitgang op en betere prestaties. Vanaf 2017 tot nu, met uitzondering van 2019, heb ik mijn statistieken bijgehouden in Golf Metrics. Deze app is van Mark Broadie, de grondlegger van de Strokes Gained methode die nu gangbaar is op de PGA en DP World Tour. Daarmee kan ik mijn prestaties vergelijken met die van scratch-spelers op verschillende afstanden en onderdelen.
     
    Allereerst mijn scoringsgemiddelde in wedstrijden:

    In 2017 was mijn scoringsgemiddelde 78,3 en in 2021 81,7. Een deel van dat verschil kan worden verklaard door de par van de banen waarop ik heb gespeeld. Par 72 en 71 banen komen het meest voor, maar ik speel ook op mijn homecourse Kralingen die een par van 64 heeft. Dit maakt de gemiddeldes lastig te vergelijken. Ik heb daarom een gemiddelde score voor een par 72 baan gemaakt, door 4x de gemiddelde par 3 score, 4x de gemiddelde par 5 score en 10x de gemiddelde par 4 score van dat jaar bij elkaar op te tellen.

    Feit blijft, mijn scores lopen op. Begin 2018 is onze dochter geboren. Ik heb ervoor gekozen om wedstrijden te blijven spelen, maar oefenen, laat staan doelbewust oefenen, is gezakt op de prioriteitenlijst en kwam er nauwelijks meer van. Met de strokes-gained data, of in mijn geval strokes-lost, is te zien waar ik de slagen nu laat liggen ten opzichte van 2017.

    Realiseer je dat een scratch-speler gemiddeld rond de 77 maakt op een par 72 baan. De lengte en moeilijkheid van de baan spelen daar natuurlijk ook een rol bij. Je handicap is een weergave van je spel op een goede dag. Een scratch-golfer speelt dus op een goede dag level par en op een hele goede dag soms beter.

    Mijn par 72 scoringsgemiddelde was in 2021 83,6 en op basis van de info uit de GolfMetrics app weet ik dat ik daarmee 6,2 slagen per ronde slechter speel dan een scratch-speler.

    • 2,5 met approaches
    • 1,9 met drives
    • 1,1 met shortgame
    • 0,7 met putten

    Door te kijken naar de statistieken per afstandscategorie is nog preciezer te zien waar ik het heb laten liggen.

    Vind je het nog leuk? Zoals je ziet kan ik een statistiekje wel waarderen. Wat het uiteindelijk oplevert is dat ik op de volgende onderdelen de meeste winst kan boeken:

    • Drives (1,9 slagen)
    • Approaches 150-200 yards / 135-180 meter (1,4 slagen)
    • Approaches 100-150 yards / 90-135 meter (0,8 slagen)
    • Putts van 0-6 foot / 0-1,8 meter (0,6 slagen)
    • Wedges 60-100 yards / 55-90 meter (0,5 slagen)
    • Shortgame 20-60 yards / 18-55 meter (0,4 slagen)
    In 2017 waren er ook een aantal onderdelen waar ik net wat slagen won ten opzichte van scratch. Om mijn doel te realiseren zal dat in de toekomst weer nodig zijn.
    Het doel

    Een + handicap, dat is het doel. Een moment waarop ik naar de Golf.nl app ga en een – teken voor mijn handicap zie staan. Het gaat me niet om de handicap an sich, maar het niveau dat daarvoor nodig is. En dat ik dat niveau kan laten zien tijdens wedstrijden. Ik doe graag mee aan de Open Golf Tour waar ik graag (weer) in de Top 5 wil eindigen op de Order of Merit. Eén van de wedstrijden winnen met een ronde onder par. Ik zou het ook gaaf vinden om weer een keer mee te doen aan een NK-strokeplay en daar de cut te halen.

    Maar tot zover de resultaten. Zoals de analyse heeft laten zien is het belangrijk dat mijn teeschoten en approaches beter worden. Minder strafslagen door een betrouwbaarder patroon in de afslagen en tactisch goede keuzes. Mijn doelen voor de relevante processen moeten nog concreter worden uitgewerkt.

    Een goed doel heeft ook een termijn nodig. Aan de ene kant zijn het maar 5 slagen per ronde. Eén strafslag minder, één extra approach op de green, wedge bij de vlag en korte putt erin en je komt een heel eind. Maar ik realiseer me dat het een serieuze stap is. En de tijd die ik erin wil stoppen is beperkt.

    De uitvoering

    Onze dochter gaat sinds februari naar school en vanaf dat moment ben ik elke donderdag gaan oefenen. In het seizoen speel ik zeker 1x per week en soms vaker. Maar dat is het wel qua tijd die ik bereid ben vrij te maken om mijn doel te bereiken.

    De rest van dit jaar gebruik ik om wekelijks doelbewust te oefenen en om regelmatig wedstrijden te spelen. Op basis van die ervaringen ga ik mijn procesdoelen verder uitwerken en concreet maken. In de winterperiode zal het fundamentele werk worden gedaan, al dan niet samen met een pro. Dan is mijn uitdagende maar haalbare doel om voor het eind van 2023 een keer de handicap 0 aan te tikken.

    En wat heb jij hieraan?

    Jij hebt vast ook een golfdoel dat je graag zou halen. De afgelopen periode zijn er al een aantal Head First Golf leden die mee hebben getraind tijdens de Training Thursdays. Samen aan de slag met trainingsvormen om je voor te bereiden en helemaal scherp te zijn bij wedstrijden. Doelbewust en gestructureerd trainen om resultaat te boeken op de baan. Pik nog een training mee voor de vakantie of sluit vanaf augustus aan.

    Zo nu en dan zal ik updates versturen per mail, voorbeelden geven van concrete doelen en bijbehorende oefeningen. Delen wat voor mij wel en niet heeft gewerkt. Laat je inspireren en doe er je voordeel mee!

    Train mee op een donderdag

    Tijdens een Training Thursday bijeenkomst ga je samen met sportpsycholoog Mitchel en 4-6 fanatieke golfers samen aan de slag. Afhankelijke van de periode in het seizoen ligt het accent op trainen, voorbereiden of presteren. Doelgericht en gestructureerd trainen om resultaat te boeken op de baan.

    Er zijn drie plaatsen beschikbaar voor gasten van The Dutch Academy. De kosten zijn €55,- inclusief een kopje koffie, gebruik van de (gras) range + ballen en oefengreens. Er is de mogelijkheid om aansluitend nog even te trainen.

    Leden van The Dutch (Academy) betalen €30,-. Zorg dat je bent ingelogd of maak een gratis een account aan voor Head First Golf en meld je dan hier aan .

    Ontvang oefeningen en voorbeelden

    Als je op de hoogte wil blijven van mijn blogs, meld je dan hieronder aan.

    Start – Met een gratis Subscriber account krijg je gelijk toegang tot een selectie van de oefeningen.

    Je krijgt direct toegang

    Blijf op de hoogte

    Meld je aan voor de maillijst en ontvang een bericht wanneer een nieuw blog uitkomt. Je krijgt gelijk wat oefeningen om je concentratie te verbeteren en te presteren onder druk. Voor op de range / oefengreen / baan / thuis.

    Blogs per categorie

    • Alle
    • Boosheid
    • Concentratie
    • Evenementen
    • Flow
    • Gedragsverandering
    • Motivatie
    • Spanning
    • Veerkracht
    • Zelfreflectie
    • Zelfvertrouwen

    Ben je op de golfbaan liever de jager of de prooi?

    BLOG     ] McIlroy en Hovland stonden in de laatste ronde van The Open gebroederlijk op de eerste ...
    Lees verder

    Beter golfen met mindfulness

    BLOG     ] “Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen.” ~ Jon Kabat-Zinn ...
    Lees verder

    Golf is geen sport, golf is een extreme sport!

    BLOG     ] Ken je dat? Die discussie over of golf nu wel of niet een echte sport ...
    Lees verder

    1 reactie op “Van HCP 5 naar 0 met 1 training per week”

    1. Mooi artikel Mitchel.
      Je geeft een helder inzicht om meer plezier en resultaat uit trainingen en wedstrijden the kunnen halen.

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Head First Golf draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders