Ben je op de golfbaan liever de jager of de prooi?

Picture of Wessel
Wessel

BLOG     ]

McIlroy en Hovland stonden in de laatste ronde van The Open gebroederlijk op de eerste tee met vier slagen voorsprong op de rest van het veld. Beiden wisten de opstomende Smith niet voor te blijven. Het wedstrijdverloop was er eentje om van te smullen en mijn sportpsychologen brein werd weer eens flink geprikkeld.

Ook de FedEx cup ging niet naar Scottie Scheffler die met maar liefst zes slagen voorsprong begon aan de laatste ronde. De afgelopen jaren heb ik het idee dat de leider op dag drie, er verdomd vaak NIET met de winst vandoor gaat. In dit blog beschrijf ik hoe vaak dat nu eigenlijk gebeurt en hoe dat zou kunnen komen.

Inhoud:
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
    Hoe vaak wint de leider na de derde ronde?

    Van 2010 tot 2020 zijn er 43 majors gespeeld. Daarvan zijn er 22 gewonnen door een speler die aan de leiding ging op dag drie. Bij The Open wint de leider het vaakst, 60% van de keren. Daarna de PGA met 54% en de Masters en de US open scoren daar 45%. In totaal dus iets meer dan de helft van de leiders die het binnen weet te brengen. Dat terwijl ze het finishen in het decennium ervoor hadden kunnen afkijken bij Tiger, die wist alleen tijdens de PGA in 2009 niet te winnen na een eerste plek na drie dagen. Alle andere 12 keren dat hij de leiding had na de derde ronde, nam hij de beker mee.

    Okee, mijn vermoeden is dus niet helemaal bevestigd maar zeker ook niet verworpen. De leiders van de derde dag zouden namelijk flink wat vertrouwen hebben getankt, toch geven ze het nog bijna de helft van de keren weg. Wat zijn nou die mentale verschillen tussen de jager en de prooi?

    De jager roeit harder!

    Als je aan het terugkomen bent vanuit een achterstand, kun je meer kracht leveren! In het roeien hebben ze laten zien dat wanneer je op een overbrugbare achterstand ligt, je meer kracht kan leveren dan als je voorop ligt. Wanneer je de afgelopen weken goed hebt gepresteerd is dit effect nog groter.

    Nu is roeien zeker geen golf, maar het is wel bewijs dat er zowel mentaal als fysiek een verschil is tussen de jager en de prooi. Voor de hoeveelheid kracht die je kunt leveren in een roeiboot zou het fysiek natuurlijk niet uit moeten maken of je voor of achter ligt. Maar momentum heeft dus aantoonbaar invloed op de kracht die je kunt leveren. Klein voordeel voor de jager!

    Wie heeft het vertrouwen?

    Ik noemde het net al even kort, de prestaties van de afgelopen weken hebben invloed op je prestaties van vandaag. We kunnen het erover eens zijn dat het hebben van vertrouwen bij de meeste mensen leidt tot beter spel. Je kunt hieronder zien dat je recente prestaties ervaringen veel invloed hebben op je zelfvertrouwen. Als je gisteren goed speelde, geloof je wel dat je dat vandaag weer kunt.

    Andersom is uiteraard ook waar. Na een baggerronde is het lastiger om morgen vol vertrouwen op de eerste tee te staan. Dit leidt tot een kleine mentale voorsprong voor de leider na dag drie, de prooi. Die heeft immers het beste gespeeld en dus het meeste vertrouwen getankt.

    Wie richt zijn aandacht het beste op de taak?

    De grootste mentale voorspeller van je prestatie is aandacht. Wanneer je op de verkeerde dingen let sla je de meest verschrikkelijke ballen. Wanneer je je aandacht kunt richten op je huidige taak, is de kans het grootst dat je goede ballen slaat. Met andere woorden, wie is het vaakst bezig met de taak, wie zit er het vaakst in cirkel 1? Zit hier misschien een verschil in tussen die jager en de prooi?

    Aandachtcirkels met tekst

    Het hebben van heldere positieve doelen helpt bij het richten van jouw aandacht.  Ter illustratie: “Ik wil de bal links op de fairway slaan” is een beter doel dan “Ik wil de fairway niet rechts missen”.

    Je bent als leider waarschijnlijk ook bezig met winnen of verliezen, en de gevolgen daarvan. “Als ik het nu nog weggeef, ben ik wel echt een sukkel” is natuurlijk niet echt een helpende gedachten, dat is cirkel 4. De jager heeft daar geen last van, die moet immers eerst nog maar in positie komen om überhaupt te kunnen winnen. De jager heeft dus een duidelijker doel, waardoor zijn aandacht meer bij de taak, in cirkel 1, blijft.

    Wanneer je tweede of derde staat, is het vaak vrij duidelijk wat er nodig is om die eerste plek te pakken. Een paar slagen pakken op die nummer één! De achtervolgers brengen dus alles in stelling om die birdies te maken.

    Dat is een stuk anders voor die prooi. Voor hem is het helemaal niet zo duidelijk wat er nodig is om te winnen. Zijn dat birdies, of zijn parren voldoende of kan je zelfs een paar bogeys hebben. Dat kan twijfel brengen in gedachten van de prooi, waardoor de doelen minder helder worden. Je gaat meer denken aan wat je wil vermijden in plaats van dat je denkt aan wat je wil bereiken.

    Hoe blijf je in de flow?

    Flow is een staat die wordt geassocieerd met topprestaties. Eén van de belangrijkste voorwaarden van flow is het hebben van een helder doel of plan. De afleidingen waar de prooi mee te maken heeft, lijken dus groter te zijn dan voor de jager. Daarnaast is het belangrijk dat je uitdaging goed is afgesteld op je niveau. Wanneer je te makkelijke of te moeilijke doelen stelt, zul je niet snel flow ervaren. Het zou zo kunnen zijn dat de prooi, door zijn grote voorsprong, zijn doelen te makkelijk neerzet, “Een bogey is genoeg, geen gekke dingen doen”. Dat kan er dus voor zorgen dat ze uit de flow raken. Daar heeft de jager geen last van. Die moet alles uit de kast halen en gaat vol voor zijn doelen.

    Jager vs Prooi

    Uiteindelijk wint de prooi het meer dan de helft van de keren van de jager. Dus als je met achterstand de laatste ronde van het clubkampioenschap ingaat, ben je nog niet verloren ;). Met deze drie praktische tips maak je het meeste kans op de cup!

    1. Stel haalbare en uitdagende doelen
    2. Richt je aandacht op je taak
    3. Denk niet aan wat je wil vermijden, maar aan wat je wil bereiken
    Bronnen

    Blijf op de hoogte

    Meld je aan voor de maillijst en ontvang een bericht wanneer een nieuw blog uitkomt. Je krijgt gelijk wat oefeningen om je concentratie te verbeteren en te presteren onder druk. Voor op de range / oefengreen / baan / thuis.

    Blogs per categorie

    • Alle
    • Boosheid
    • Concentratie
    • Evenementen
    • Flow
    • Gedragsverandering
    • Motivatie
    • Spanning
    • Veerkracht
    • Zelfreflectie
    • Zelfvertrouwen

    Van HCP 5 naar 0 met 1 training per week

    BLOG     ] Ga ik dit echt openbaar maken? Nou vooruit, daar gaat ie dan. Mijn naam is ...
    Lees verder

    Beter golfen met mindfulness

    BLOG     ] “Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen.” ~ Jon Kabat-Zinn ...
    Lees verder

    Golf is geen sport, golf is een extreme sport!

    BLOG     ] Ken je dat? Die discussie over of golf nu wel of niet een echte sport ...
    Lees verder

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Head First Golf draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders