BLOG ]
Choking
Veel golfers zullen zich de volgende momenten nog kunnen herinneren. Rory McIlroy die in de laatste ronde een 80 maakte en een voorsprong van 4 slagen verspeelde in de Masters van 2011. Of Jordan Spieth, die vanaf dag één aan de leiding ging, maar in de laatste ronde van de Masters in 2016, na bogeys op 10 en 11, een 7 maakte op de par 3 twaalfde. Belangrijke momenten in grote wedstrijden waarin deze spelers een hoge druk ervaarden en onder hun niveau presteerden, ook wel bekend onder de term choking.
Focus
Dit zijn wereldberoemde voorbeelden, maar waarschijnlijk ken je dergelijke verhalen ook wel van de locale clubkampioenschappen of is het je zelf wel eens overkomen. Onlangs is er een artikel verschenen op basis van interviews met 22 goede Australische golfers en golfsters (Hcp. < 5) die meerdere van deze choke ervaringen hebben gehad.
Een belangrijke factor die uit deze interviews naar voren kwam was concentratie, het richten van de aandacht voor en tijdens deze choke momenten. Zo werd door de meeste spelers aangegeven dat ze in die situaties meer dan anders bezig waren met het resultaat van de slag in plaats van met het slaan van de slag. Anderen gaven aan juist extra hun best te doen om de slag technisch goed uit te voeren. In beide gevallen waren ze met andere zaken bezig dan gebruikelijk.
Spanning
Een tweede belangrijke factor was de druk en de ervaren spanning. De golfers gaven aan een bepaalde mate van wedstrijdspanning te willen hebben, omdat dat een positieve invloed had op hun prestatie. Echter, voor en tijdens de choke momenten interpreteerden ze de wedstrijdspanning als iets negatiefs, iets waardoor ze minder zouden presteren.
Situaties waarin choking voorkomt, zijn momenten waarop de speler zelf veel druk ervaart, omdat hij of zij verwacht goed te presteren en de beloningen daarvoor groot zijn (bijvoorbeeld kampioen worden). De golfers uit het onderzoek waren dan geneigd om zich op andere dingen te richten dan normaal, om de spanning negatief te interpreteren en zich sneller voor te bereiden op een slag dan gebruikelijk.
Presteren onder druk
Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op deze situaties, zodat je deze kunt herkennen en niet in de beschreven valkuilen stapt. Het is de kunst om de wedstrijdspanning op een positieve manier te interpreteren, om vast te houden aan je gebruikelijke aandachtspunten en aan je gebruikelijke voorbereiding op een slag om zo ook onder druk je niveau te halen.