Waarom het op de range beter gaat dan in de baan en hoe dit te veranderen | Head First Golf

Waarom het op de range beter gaat dan in de baan en hoe dit te veranderen

GAST GRATIS     ]

Ik begrijp er niks van

“Op de driving range sla ik de ballen achter elkaar richting het 150 meter bordje. Bij de eerste de beste approach op de baan sla ik mijn bal in de bunker. De afstand is hetzelfde. De club is hetzelfde. Die bal moet ik toch gewoon op de green slaan. Ik snap het niet.”

Deze opmerking hoor ik regelmatig. Je bent niet alleen! Op het eerste oog lijken de situaties hetzelfde, maar mentaal is er een belangrijk verschil.

De evenwichtsbalk

Stel je voor. Ik heb een balk van 10 meter lang en 10 centimeter breed. Die ligt op kniehoogte voor je. Ik vraag je om eroverheen te lopen. Durf je dit aan? De meeste mensen vinden dit geen probleem.

Vervolgens ga je hier de komende maand op oefenen. 2 of 3 keer per week. Een uur of anderhalf. Werk aan je techniek en aan je balans. Als het windstil is of wanneer het lekker waait. Van langzaam tot steeds sneller. Heb je het na een maand redelijk onder de knie?

Na deze maand neem ik je mee naar het dak van een flatgebouw op 100 meter hoogte. Dezelfde balk van 10 meter lang en 10 centimeter breed ligt op de rand naar het flatgebouw ernaast. Aan de overkant ligt jouw gedroomde handicap onder de 20, ronde onder de 80 of European Tour kaart. Er staat een zacht briesje. Loop je er overheen?

De gedachte alleen al geeft een gevoel van spanning in de buik. De balk is even lang en even breed, maar toch is er duidelijk iets anders. Het gevolg van een fout.

Consequenties

Op kniehoogte stap je van de balk af en begin je opnieuw. Een val vanaf 100 meter hoogte kun je niet meer navertellen. Ook als je vertrouwen hebt in je techniek zal de spanning ervoor zorgen dat je bewegingen niet overtuigend en soepel zijn, maar voorzichtig en verkrampt.

Op de golfbaan gaat het gelukkig niet om leven en dood. Maar belangrijk vind je het wel. Op de range pak je na een slechte bal gewoon een volgende. Op de baan is een fout gelijk te zien op de scorekaart.

Hoe kun je daar beter mee omgaan?

Er zijn mensen die in wedstrijden hun beste spel spelen of die tussen flatgebouwen over een koord dansen. Daar zijn ze niet gekomen door uitsluitend op de range, of op kniehoogte te trainen. Je kunt het niveau op de range en de baan gelijk trekken door op de range net zo slecht te presteren als op de baan.

Koorddansers en goede golfers hebben hun grens steeds een beetje verlegd. De consequenties steeds wat groter gemaakt. Van kniehoogte naar 1,5 meter. Naar 3 meter met vangnet etc. De spanning blijft. Door hun training weten ze dat ze zich, ook wanneer ze gespannen zijn, goed kunnen concenteren en hun niveau kunnen halen.

De oplossing zit in een getrapt trainingsplan. Wanneer je het gewenste niveau hebt gehaald in een situatie zonder spanning, dan levert herhaling weinig meer op. De volgende stap is om de uitdaging te verhogen, zodat je niveau weer terugvalt. Zodat je dezelfde fouten maakt als in de baan. Als je je concentratie op dat spanningsniveau weer goed krijgt en het gewenste niveau weer haalt, dan ga je door. Uiteindelijk haal je een hoger niveau tijdens het trainen én in de baan.

Niet meer trainen, maar mentaal trainen

Dit trainingsprincipe ken je waarschijnlijk al als het gaat om krachttraining, of uithoudingsvermogen. Steeds wat meer gewicht, langere afstanden of snellere tijden. Op mentaal vlak wordt dit minder vaak gebruikt. Het is ook minder makkelijk praktisch te maken in oefeningen en getallen. Daar helpen wij je bij.

Gratis verder lezen? Join the club!

In de Skills & Drills database vind je 40 artikelen en elke maand komen er meer bij.

  • Skills: Informatieve artikelen waarin staat wat je kunt doen.
  • Drills: Concrete oefeningen voor thuis, op de range, de oefengreen en de baan. Zo weet je ook hoe je aan de slag kunt.

Meld je gratis aan als Subscriber en krijg gelijk twee mentale drills voor je volgende training. Eén voor op de range en één voor op de puttinggreen. Enjoy!

Start

1 Skill + 2 Drills
gratis
Je hebt gelijk toegang
Ben je coach?

In de Coach Kennisbank staan mentale methoden en technieken speciaal voor golfprofessionals. Probeer nu >>

Mitchel

Mitchel

Een puur geraakt ijzer naar de 18e green wanneer het erop aankomt, is één van de mooiste dingen die er is. Kalm, geconcentreerd en vol overtuiging boven de bal staan. Daar help ik je bij.
Contact   |   Home
Head First Golf draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders